22 Oktober 2018

'Ik leef van de omarmende God'

Ga naar overzicht

Deel op:

In de branding van Terschelling vond ik God terug’, vertelde Thomas Volkers aan Leo Fijen van het magazine Klooster!

Dit portret van Thomas Volkers o.p. door Leo Fijen staat in magazine Klooster! met broeder Richard Steenvoorde op de cover.

‘Ik ben nu drie jaar dominicaan en woon twee dagen in Rotterdam, midden in de stad. We weten nog niet wat onze opdracht is. Daar gaan we naar op zoek, het eerste jaar vooral biddend als gemeenschap van dominicanen om te zien waar we nodig zijn en om structuur in onze opdracht te krijgen. Mijn eerste jaar (noviciaatsjaar) was in Cambridge, mijn volgende jaren in Huissen.

We hebben vanuit Nijmegen een pelgrimage gemaakt naar Rotterdam, ruim 120 kilometer. Voor mij stond die pelgrimage ook model voor de tocht die ik in het leven ben gegaan. Van werken met mensen met een verstandelijke handicap via een priesteropleiding naar een baan in de horeca. Die bracht me in Terschelling, ik kwam daar met lege handen, wist het niet meer zo goed.’

‘Het eiland heeft me terug naar mijn bestemming geleid. Er zijn daar maar weinig katholieken en veel meer protestanten. Die hebben me geleerd dat ik het fijn vind om te preken en niet zonder een gemeenschap wil en kan leven. Ik moest blijkbaar afstand nemen om de juiste weg weer te vinden.

En in de branding vond ik God terug. Nergens heb ik dat zo sterk ervaren als daar. De zee beukt tegen de kust, de wind trekt je bijna omver: juist daar weet je dat je klein bent en leeft van de omarmende God. De grootsheid en de liefde van God zijn daar voor mij zo nabij en tastbaar.

En op de weg die we zijn gegaan van Nijmegen naar Rotterdam heb ik hetzelfde ervaren: een omarmende God in mensen die meeliepen, in gastgezinnen, in de broeders die elkaar droegen als ze stuk zaten, in de hartelijke ontvangst die we overal kregen. Pelgrimeren is een les in vertrouwen en overgave. En als je door het land trekt, merk je dat mensen bijna verlangen naar authenticiteit en prediking. Nederland is ontkerkelijkt, maar wil meer dan ooit het verhaal van Christus horen.’

Meer weten over Klooster!

Eerder verscheen: Dominicaanse ‘coverbroeder’ op Klooster magazine
Liveblog Pelgrimstocht

0102

Foto's: Ramon Mangold en Arjan Broers