25 Oktober 2018

Het belang van een binnenperspectief

Ga naar overzicht

Deel op:

e wetenschap biedt ons een buitenperspectief, maar het leven wordt vanuit een binnenperspectief geleefd. Moet de wetenschap dan 'aangevuld’ worden, met zoiets als religie? Nee, zegt Erik Borgman. Wij moeten opnieuw in religieuze termen over wetenschap en waarheid gaan spreken.

Erik Borgman o.p.

Dit is het omgekeerde van wat doorgaans gebeurt: verwetenschappelijking van het spreken over religie, zo schrijft hoogleraar theologie en lekendominicaan Erik Borgman op de website debezieling.nl.

‘Godsdienst is buitengewoon onvrijblijvend. Het gaat over zaken waardoor wij worden aangesproken en die ons vragen ons onvoorwaardelijk over te geven. Alleen kennis willen nemen van religie, heb ik wel eens geschreven, is zoiets als wel literatuur willen lezen of beeldende kunst willen bekijken, maar jezelf het oordeel ontzeggen over mooi en lelijk, goed en slecht. Waarom zou je dan nog lezen of je aan een schilderij willen blootstellen. Je voelt dat er iets tegen en over je gezegd wordt en je wilt iets terugzeggen, of in ieder geval nadenken over het gezegde.’

Lees hier de hele tekst, waarin Erik ons lekker maakt voor een komend groter essay over waarheid in een ‘post -truth-era’.