10 Oktober 2018

Feestelijke opening 'De Herberg' in Huissen

Ga naar overzicht

Deel op:

et drie zalen en 21 eenvoudige kamers in een fraai gebouw kan het centrum Dominicanenklooster Huissen vooruit. Het nieuwe gebouw, 'De Herberg’ geheten, werd 9 oktober geopend door dominicaan Jan Boks.

Jan Boks is behalve dominicaan en bewoner van het klooster in Huissen ook aannemer en al jaren op allerlei manieren verantwoordelijk voor de gebouwen in de provincie van de dominicanen. Bij de grootscheepse verbouwing van het oude ‘Onder de pannen’, een bijgebouw achter het klooster, was hij tot in detail betrokken.

De bouw verliep moeizaam vanwege archeologische opgravingen en de vondst van een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. Behalve de lol van het maken van een nieuwskop ‘Bom onder klooster Huissen!’ was dat vooral lastig. Het centrum, dat jaarlijks zo’n 25.000 gasten ontvangt, moest daardoor langer wachten op de nieuwe ruimtes.

De drie zalen zijn genoemd naar Dominicus, Thomas van Aquino en Catharina van Siena, grootheden uit de geschiedenis van de Orde. De entree is vernoemd naar Martin de Porres. In de Dominicus- en de Thomaszaal zijn stenen te vinden die afkomstig zijn uit het kleinseminarie van de dominicanen, het gesloopte gebouw van het Dominicuscollege. In de entreezaal hangt een raam van Martinus de Porres.

0102

De bouw van de Herberg is een gedurfde investering in een onzekere tijd. De communiteit van Huissen is klein geworden na het vertrek van de student-broeders naar hun nieuwe plek in Rotterdam.

Directeur Aalt Bakker van het Dominicanenklooster Huissen zei in de Gelderlander te merken dat de vraag naar activiteiten groter wordt. Met de nieuwbouw heeft het klooster particulieren en bedrijven meer te bieden. ‘Wij verwachten niet dat het aantal bezoekers flink zal stijgen. Wel hopen en verwachten wij dat de verblijfsduur van gasten wel langer wordt. Dat mensen niet een dagje maar een lang weekeinde of zelfs een week blijven.’

Het Dominicanenklooster in Huissen telt nu 53 kamers. Wees welkom! Zie www.kloosterhuissen.nl.

Klik hier voor het verslag in De Gelderlander.

0104