31 Oktober 2018

'Europa heeft geïnspireerde predikers nodig'

Ga naar overzicht

Deel op:

e crisis in Europa is die van het gesprek. Juist dominicanen moeten in onze kwetsbare samenleving inzetten op gesprekken tussen mensen die verschillend denken. Dat zei Timothy Radcliffe o.p. onlangs in Keulen.

De Engelse dominicaan en voormalig magister van de Orde sprak bij de eerste Europese conferentie van het wereldwijde Dominican Preaching Network, van 1-4 oktober in Keulen. Er waren zo’n vijftig broeders en zusters. Uit Nederland waren zusters Holkje van der Veer o.p. en Mary Amata o.p. aanwezig.

Timothy Radcliffe ziet parallellen tussen de dertiende eeuw waarin de dominicanen ontstonden en deze tijd. Snel veranderende samenlevingen, grote verstedelijking, confrontaties tussen mensen met verschillende achtergronden.

Eigen aan dominicanen is dat we broeders en zusters zijn. ‘Ook Dominicus was een van de broeders’, zei Radcliffe. ‘Die broeder- en zusterschap is essentieel en we moeten die voeden en onderhouden door elkaar te zien voorbij de maskers en tijd met elkaar door te brengen. Dat is een weerspiegeling van het wezen van God, dat vriendschap is.’

Een echt gesprek is riskant: waarschijnlijk verandert je identiteit erdoor

Juist predikers die ‘waarheid’ als devies hebben moeten zich in deze tijd van nepnieuws en bubbels van gelijkgestemden bekommeren om het gesprek met andersdenkenden, zei broeder Timothy. Daarin is de eerste taak om waarheid te vinden in de positie van de ander, zelfs al is het maar een flinter.

Behalve de oud-magister van de Orde sprak ook Annette Schavan, voormalig Duits ambassadeur bij de Heilige Stoel. Haar lezing staat hier.

Beide sprekers riepen de dominicaanse gemeenschap op om in onze huizen en communiteiten, op onze werkplekken en in scholen juist in gesprek te gaan met mensen die een geheel andere achtergrond of mening hebben dan wijzelf. Juist deze open en eerlijke gesprekken zijn belangrijk voor de toekomst van Europa. Ze zijn echter ook riskant, benadrukte Timothy: ‘Een echt gesprek verandert waarschijnlijk je identiteit’.

De toespraak van Timothy Radcliffe is te beluisteren op deze pagina. Daar staat ook informatie over de rest van de conferentie. Meer foto’s zijn hier te zien.

Timothy Radcliffe Keulen 2018

Timothy Radcliffe o.p.