18 Oktober 2018

Dominicanessen Voorschoten 'Op weg naar voltooiing'

Ga naar overzicht

Deel op:

e geschiedenis van de congregatie van de H. Catharina van Siëna, beter bekend als de zusters dominicanessen van Voorschoten, is aangevuld met een derde deel, dat onlangs werd gepresenteerd.

Baptiste Tuin (links) en overste zr. Regina Plat bij de feestelijke presentatie

De geschiedenis van de congregatie van de H. Catharina van Siëna van 1841 tot 1991 is in twee delen opgetekend door de zusters Miriam van der Kallen en Samuela Beumers, beiden inmiddels overleden. Ze zagen het als ‘een verslag van een congregatie in beweging’.

In het licht van het bijna 178-jarig bestaan van de congregatie bleek de tijd rijp voor een derde deel over de periode 1992 tot en met 2017. Het is geschreven door Baptiste Tuin o.p. en heeft de titel: Op weg naar voltooiing.

Baptiste schrijft in haar verantwoording: ‘Toen het tweede deel van de geschiedenis van de congregatie werd aangeboden in 1992, schreven zr. Samuela Beumers en zr. Miriam van der Kallen: “We kunnen de achtergrond van de ontwikkelingen nog niet geheel doorzien. Nog minder kunnen we voorspellen, hoe datgene wat nu groeit, zich zal ontwikkelen. Men moet dit boek dan ook zien als een verslag van de congregatie in beweging”.’

‘Dat was in 1992. We zijn nu ruim vijfentwintig jaar verder en vandaag de dag kunnen we de achtergrond van de ontwikkelingen nog minder doorzien en voorspellen. Die ontwikkelingen zijn razendsnel gegaan deze laatste vijfentwintig jaar.

Maar ook in een periode van grote veranderingen blijft de congregatie zich bewust van haar dominicaanse grondwaarden: Laudare – Benedicere – Praedicare: gebed, gemeenschap en zending. In het licht van die grondwaarden mogen we dit derde deel zien als een verslag van de congregatie op weg naar voltooiing.’

Op het feest van Maria Koningin van de Rozenkrans, patrones van Huize Bijdorp, is het derde deel met een klein feestje aangeboden aan de zusters, broeders en medewerkers van Huize Bijdorp.

Het is een bescheiden uitgave in eigen beheer, dus niet bestemd voor de verkoop.