11 Oktober 2018

Doe maar wat moet gedaan

Ga naar overzicht

Deel op:

od tot leven zien komen in mensen. Daar draait ons leven om. Dan kunnen we in alle verbondenheid dragen wat ons overkomt en iets zeggen als: doe maar wat moet gedaan.

door Baptiste Tuin o.p.

Na Jezus’ dood kwam Maria met zijn leerlingen bij elkaar om het brood te breken, zoals Hij had gedaan. En daar waar de herinneringen levend werden gehouden en de verhalen over Jezus loskwamen, daar is voor Maria uit dat eigenzinnige kind van haar – uit die onstuimige jongen van Nazareth – de Man van God geboren: zoon van Maria, zoon van God.

Toen heeft Maria pas beseft wat de engel Gabriel had bedoeld vóór de geboorte van Jehoshua – Jezus. Ze zag hem in mensen weer tot leven komen. En dat is een ongelooflijk belangrijk gegeven: Jezus – God – tot leven zien komen in mensen.

Daar draait ons hele christelijke leven om. Dan kunnen we in alle verbondenheid dragen wat ons overkomt aan ziekte, zorg, beperking – aan ongevraagde veranderingen.

Dan zijn we aan elkaar toevertrouwd en mogen we zoiets zeggen als: doe maar wat moet gedaan – om het Messiaanse verhaal te vertellen.

Doe dan maar wat moet gedaan – om de dominicaanse beweging verder te dragen.

*

Slot van de overweging van zr. Baptiste Tuin o.p., bij het feest van Maria, koningin van de rozenkrans, patrones van Huize Bijdorp en van de Dominicanenorde, in het moederhuis van de dominicanessen van Voorschoten. 7 oktober 2018. Lees hier de hele tekst.