04 Oktober 2018

Broeder Kees, patiënt

Ga naar overzicht

Deel op:

ekendominicanen hebben geen klooster. Ze leven als religieus 'in de wereld’. Wat betekent dat concreet? Aflevering 1: Kees Nypels, oud-docent, werd patiënt.

Toen ik in april van dit jaar in het ziekenhuis kwam vanwege een hartprobleem, bracht mijn jongste dochter een rozenkrans mee. ‘Dit zal je wel willen hebben’, zei ze, en inderdaad, ik was er heel blij mee.

De dagen voor en na de operatie heb ik veel gebeden en speelde mijn geloof een grote rol. Waarom heb ik mijn hartstilstand in het ziekenhuis gehad? Waarom is de reanimatie zo goed gelukt? Waarom is de operatie zo goed gelukt?

En zo kan ik ook vragen: waarom overkomt mij dit? Waarom moet ik voor de tweede keer geopereerd worden? Wat is de rol van God hierin?

Ik heb in die dagen vaak gedacht aan een preek van Meister Eckhart, waarin hij uitlegt wat God niet is. Hij geeft aan dat ons beeld van God vaak een menselijk beeld is. Dat is begrijpelijk, maar zo is het echt niet. Wij kunnen ons er geen beeld van maken.

Bidden is niet vragen om genezing, God grijpt immers niet in. Bidden betekent voor mij: kijken in mijn binnenste.

Wij zijn geschapen naar Gods beeld met een vrije wil. En dat betekent dus ook dat God niet ingrijpt, hoorde ik in een Pinksterlezing van Huub Oosterhuis. Toch is bidden heel belangrijk, hoorde ik van hem en las ik ook bij Eckhart.

Voor mij gaf het bidden in het ziekenhuis rust, het gaf mij kracht en ik werd er blij van.

Bidden is niet vragen om genezing, God grijpt immers niet in. Bidden betekent voor mij: kijken in mijn binnenste. Soms – echt heel soms – ervaar ik dat God heel dicht bij mij is. Soms krijg ik een idee van wat goed voor mij is.

Inmiddels kan ik weer een paar kilometer wandelen. Ik begin dan altijd met het bidden van de rozenkrans. Ik kom dan in een sfeer van meditatie en dat doet mij goed.

Ik hoef de wereld niet te redden. Als ik van betekenis ben voor de mensen die ik dagelijks ontmoet, is het goed. Zo ben ik van belang voor de wereld. Zo leef ik nog graag een tijdje door, met mijn nieuwe hartklep.

Kees Nypels o.p.

*

Meedoen aan deze serie? Mail met info@dominicanen.nl

Meer weten over lekendominicanen?

Kees schreef eerder: ‘Papa leest voor’ vanuit de gevangenis

Kees_DEF

Kees Nypels. Fotograaf Kees Muizelaar maakte dit portret een week voor de operatie, voor de tentoonstelling Jan en Alleman, afgelopen zomer in het Dominicanenklooster Zwolle.