13 September 2018

Een eerlijke zoeker naar God zijn

Ga naar overzicht

Deel op:

ornelis van Lit (32) is islamoloog en doet dit jaar zijn tijdelijke professie. Hij vertelt over de naam die hij aannam en zijn begin op de dominicaanse weg.

Lees ook: Professieviering van broeders op 16 september

Wie ben je en hoe kom je hier terecht? 

Cornelis van Lit o.p.

Bij het aannemen van het habijt heb ik de naam Cornelis genomen. Dat was al een van mijn middelnamen en verwijst voor mij naar de Romeinse aanvoerder uit Handelingen 10, die door Petrus gedoopt wordt.

Het is een typische personage, die Cornelis, hij komt even prominent naar voren als eerlijke zoeker naar God, en verdwijnt een paar zinnen later weer naar de achtergrond. Zulke personages (de vrouw die de zoom van Jezus’ kleding aanraakt of de eigenaar van de bovenzaal zijn andere voorbeelden) mag ik wel. Bovendien boeit de reactie van Petrus mij; hij schuift Cornelis niet terzijde omdat hij geen Jood is, maar herkent het zoeken naar dezelfde God en brengt Cornelis in de volheid van het geloof.

Wat trekt je aan in de dominicaanse weg? 

Ik ken de dominicanen al vele jaren. De wisselwerking van gebed en studie, waarbij de een in de ander overloopt, werkt goed voor mij. Het besef dat als deze contemplatie vruchtbaar is, dat je die vruchten dan niet voor jezelf moet houden maar moet delen, ook dat is iets waar ik wel wat mee kan. Ik denk dat een orde die ‘Veritas’ als motto heeft, relevanter dan ooit is voor de Kerk, nu we in een ‘post-truth era’ leven.

Hoe heb je het leven als dominicaan tot nu toe ervaren en wat ga en wil je doen?

Het noviciaat is in Cambridge, Engeland. Daar heb ik met vijf anderen het jaar doorgebracht. We hebben veel geleerd over de gebruiken en geschiedenis van de orde en hebben een hele goede tijd gehad. Een van ons heeft het noviciaat voortijdig verlaten en de anderen gaan naar Oxford (de Engelsen) of naar Fribourg (Stefan Ansinger). Ik kom dus als enige naar Nederland. Ik ben inmiddels al begonnen met de theologiestudie.

Lees ook: Professieviering van broeders op 16 september
Lees ook: ‘De toekomst voor mij ligt nog geheel open’ (Stefan Ansinger o.p.) 

Cornelis van Lit (links) met Stefan Ansinger bij hun inkleding op 23 september 2017.

20180818_Rotterdam_Wandeltocht_65_©RamonMangold

Cornelis van Lit o.p., tweede van links, bij de 'intocht' aan het einde van de recente pelgrimstocht naar Rotterdam. Foto Ramon Mangold.