03 September 2018

De pelgrim-filmer

Ga naar overzicht

Deel op:

ok voor de 'meelopers’ was de pelgrimstocht van Nijmegen naar Rotterdam een indringende ervaring. Een portret van Marnix Meulmeester (23), die mee was als filmmaker.

Als je 23 jaar bent zijn werkdagen van acht uur ’s morgens tot 1 uur ’s nachts best een tijd vol te houden, al was de zesdaagse van 13-18 augustus ook voor hem een uitputtingsslag. Maar er brandt in Marnix Meulmeester een vuurtje van enthousiasme, dat bij deze opdracht hoog oplaaide.

Marnix Meulmeester pelgrimstocht 2018-1

Marnix in een lopend interview met links Stefan Mangnus o.p. en midden Richard Steenvoorde o.p.

‘In vurig vertrouwen, dat thema voor de tocht was goed gekozen’, vertelt hij. De tocht werd voor hem ook een zelfonderzoek. ‘De eerste drie dagen ben je met elkaar aan het aftasten, maar dan verdiepen zich de gesprekken. Deze broeders hebben hun huizen verkocht en hun oude levens opgegeven om dit te gaan doen. Dat inspireert en stelt mij ook vragen. Durf ik te geloven? Durf ik zonder zekerheid stappen te zetten om te doen wat God van me vraagt?’

Marnix maakte de filmpjes, elke morgen de overwegingen en elke avond een impressie van de dag (Hier terug te kijken). Hij werkte samen met Joanne Kooiman, die net als hij journalistiek studeert aan de Christelijke Hogeschool Ede. Aan de verslagen is te zien hoe het tweetal gaandeweg de week de diepere lagen van de tocht durfde te bevragen en te filmen.

Marnix: ‘Ik ben van reformatorische huize, momenteel kerk ik in de Wegwijzer in Almere, een missionaire kerk. Ik ontmoette broeder Michael-Dominique toen ik een opdracht deed in het klooster van Huissen. Ik wist niets van de dominicanen en kende de katholieke kerk alleen van mooie gebouwen in de vakantie.’

Marnix Meulmeester pelgrimstocht 2018-3

Marnix samen met Joanne Kooiman in gesprek met Michael-Dominique Magielse o.p.

‘Maar we hebben veel gemeen, merkte ik toen de broeders me vroegen om mee te werken aan de pelgrimstocht. Ik vind het tof dat mensen vertellen hoe het geloof in hen werkt. In die zin ben ik ook een prediker.’

Marnix filmde ook met een drone (zie de schitterende beelden in de verslagen van de dagen) en vanaf een longboard, een skateboard met een lange plank. ‘Ik heb veel mooi materiaal geschoten’, zegt hij. ‘Ik ben met mijn achtergrond zoveel symbolische dingen niet gewend, met habijten en kerken en elke dag het lopend bidden van de Rozenkrans.’

Marnix Meulmeester

Marnix is niet alleen student, hij heeft ook al een eigen bedrijf: Niet Nix Productions. Als hij over een jaar klaar is met zijn opleiding wil hij verder gaan met het maken van films over de innerlijke drive van mensen.

Daar is hij al mee begonnen: het afgelopen halfjaar maakte Marnix als vrij project de documentaire ‘Onvoorwaardelijk’. Dat gaat over de voormalige drugscrimineel Bart van Houten, die zich nu inzet voor probleemjongeren via een eigen platenlabel. ‘In een wereld van uiterlijkheden loopt die gast rond en geeft onvoorwaardelijke liefde aan die jongeren. Geweldig.’

Een paar weken na de pelgrimstocht is de vermoeidheid al lang vergeten. Wat overheerst is de ‘dankbaarheid dat ik hier deel van mocht zijn’, zegt Marnix. ‘Ik ben tot mijn recht gekomen.’

Klik hier voor de filmpjes tijdens de tocht.

Klik hier voor de docu Onvoorwaardelijk van Marnix Meulmeester: deel 1 en deel 2.

Zie ook: De pelgrimstocht in de media en Liveblog

Marnix Meulmeester pelgrimstocht 2018-2