23 Augustus 2018

Nieuw: 'heidagen voor de ziel' in Dominicus Utrecht

Ga naar overzicht

Deel op:

n de drukte van je bestaan groeit je leven dicht met taken en verantwoordelijkheden. Zet een stap terug met vier retraitedagen in de Dominicus Utrecht, op woensdagen 19 september, 12 december, 13 maart en 12 juni.

In de Dominicuskerk in Oog in Al zoeken we naar manieren om een plaats van geloof en bezieling voor de toekomst vorm te geven. Dat doen we onder de naam Huis van Dominicus, gedragen door de dominicaanse traditie en in samenwerking met dominicaanse plaatsen van studie en bezinning elders. Als nieuwe activiteit organiseren wij het komende jaar vier retraitedagen. Voor wie bij zichzelf wil onderzoeken of het leven nog wel in het juiste spoor verloopt.

Lege agenda

In de drukte van het bestaan groeit je leven dicht met taken en verantwoordelijkheden die allemaal even belangrijk lijken. Een stapje terug doen vanuit de drukte van alledag – wanneer kom je daar nu aan toe? De Dominicus biedt aan het begin van ieder seizoen een retraitedag aan:

– even pas op de plaats maken
– stilstaan bij dat waarvoor je leeft
– je toewijding weer opzoeken.

Tijdens deze retraitedagen nemen we de tijd voor bezinning, voor stilte. We nemen afstand van de alledaagse dingen om op het spoor te komen wat echt van belang is in ons leven. Wat is mijn rol in het grotere verband? Waar ligt mijn toewijding, mijn roeping? Hoe geef ik vorm aan mijn spiritualiteit? We laten ons daarbij inspireren door de wijsheid van christelijke denkers en mystici.

Quatertemperdagen

De retraitedagen zijn gebaseerd op een vergeten vorm uit de schatkist van de christelijke traditie: de quatertemperdagen. Vanaf de vierde eeuw hield men bij de wisseling van de vier seizoenen een week van bezinning op wat je als christen, als mens, te doen hebt in het leven: een soort ‘heidagen voor de ziel’. In de middeleeuwen werden deze dagen ingevuld met vasten en boete doen. In de Dominicus krijgen deze bezinningsdagen een hedendaagse invulling.

Programma

De retraitedagen zijn opgebouwd uit meditaties, naar buiten gaan en bezinningsopdrachten. Een deel van de dag wordt in stilte doorgebracht. Het programma heeft een min of meer vaste opbouw, de concrete invulling sluit aan bij de tijd van het jaar. Tussendoor is er tijd om naar eigen inzicht in te vullen.

9.30 binnenkomst, koffie/thee
10.00 kennismaking en introductie
10.15 inleidende stiltemeditatie
11.00 lectio divina (meditatie) bij het thema van de dag
12.00 verdieping: bronnen van inspiratie

lunch

14.00 buiten wandelen
15.00 verwerken van opgedane inzichten
15.45 afsluiting
16.00 afscheid

Marian Geurtsen. Foto: Elisabeth van Munster-Algra

Begeleiding

De retraitedagen worden begeleid door Marian Geurtsen, theoloog, ritueelspecialist en meditatiebegeleider met ervaring met diverse vormen van christelijke meditatie.

Praktische gegevens

De retraitedagen zijn steeds op woensdag van 10.00-16.00 uur. De eerste jaarcyclus vindt plaats op: 19 september, 12 december, 13 maart en 12 juni.

Aantal deelnemers: 8-15

Plaats: Dominicuskapel, Palestrinastraat 1, 3533 EH Utrecht
Kosten hele cyclus: €240,– (incl. lunch)
Kosten losse dag: €75,– (incl. lunch) – eerste keer op 19 september: € 50,-

(Als de kosten een probleem zijn, kunt u contact opnemen met de Dominicus.)

Informatie en opgave: secretariaat@dominicuskerkutrecht.nl

Klik hier voor de brochure: Retraitedagen 2018-2019