17 Augustus 2018

Er wonen al eeuwen dominicanen in Rotterdam

Ga naar overzicht

Deel op:

e eerste dominicanen bezochten Rotterdam al toen de stad nog maar net gesticht was: in de veertiende, wellicht zelfs in de dertiende eeuw. De nieuwe broeders staan in een lange traditie.

Vanuit de kloosters van Utrecht, Zierikzee en Haarlem kwamen dominicanen regelmatig bedelen in de steden van het graafschap Holland. Sinds 12 augustus 1404 kunnen we het huis aanwijzen, waar zij in Rotterdam verbleven: een huis met kapel in de Lombardstraat.

Ook hadden ze een klooster in de Hoogstraat, vlakbij waar nu stiltecafé Adem Inn zit. De huidige Steigerkerk – gemeentelijk monument sinds 2016 – getuigt van de verwoesting van Rotterdam in 1940 en de wederopbouw. Naast de kerk staat het klooster van de dominicanen.

Lees hier een geschiedenis van de dominicanen in Rotterdam. Leo de Jong o.p., een van de oudere broeders die plaats hebben gemaakt voor de jongeren, schreef het in 2010. Er was toen nog geen sprake van jongere dominicanen, de Nederlandse provincie was gemiddeld de oudste ter wereld. Pas in 2013 meldden zich de eerste nieuwe broeders aan.

Lees Het Steiger en het convent bij de Rotte-Dam

Eind juni 2018 werd de oude communiteit van broeders opgeheven (zie de laatste foto hieronder). Vier van de vijf broeders verhuisden, Ben Vocking naar het klooster in Zwolle, Martin Vijverberg, Leo de Jong en Jan Vijverberg naar het moederhuis van de dominicanessen in Voorschoten. Jan van Duijnhoven, de jongste van de oude communiteit, blijft in Rotterdam en is de oudste van de nieuwe gemeenschap.

De broeders schreven allemaal een terug- en vooruitblik op hun tijd in de serie ‘Deze stad Gods’. Klik op de namen hierboven voor hun teksten.

0107