14 Augustus 2018

Afscheid van Huissen

Ga naar overzicht

Deel op:

Wie onze situatie vandaag betitelt met drama of mislukking kijkt niet verder dan zijn neus lang is.’

Theo Koster o.p.

Zondag 12 augustus ging Theo Koster voor in de eucharistie in de kapel van Huissen. Hij nam daarmee na 37 jaar afscheid van klooster en kapelgemeenschap. Hij verhuist naar Rotterdam als magister van de studenten.

Lees hier zijn hele preek bij het afscheid van Huissen

(…) We hadden het hier net over bij het duiden van onze situatie vandaag. Wie dat betitelt met ‘drama’, ‘mislukking’, kijkt niet verder dan zijn neus lang is. Iedere Jood weet, wat wij als christenen weten: een mens is beeld van God.

In onze onderlinge omgang kun je soms sporen van God ervaren, mits je je niet opsluit in je gedachten, blijft steken in gemor, en steeds weer wegen zoekt en vindt tot ontmoeting; het zal je ook overkomen, dat jezelf gevonden wordt. Het heeft iets goddelijks, en door dit zo uit te drukken vloek ik niet.

Je moet er zelf iets voor doen om God te ontmoeten, maar hebt dit niet in de hand; God zal ook zelf aan ons trekken. Het gegeven dat na jaren vermoeidheid mijn lichaam zich vanzelf herstelde, dokters lukten het niet, en ik daarna gevraagd werd magister, begeleider te worden, heb ik ervaren en ervaar ik als aangehaald worden door God. Bekijk jouw eigen leven hierop, en je zult ook voorbeelden vinden.

Dit alles kan helpen Jezus beter te leren kennen. Wat bij Jezus speelt ligt in het verlengde van, maar gaat veel verder dan deze voorbeelden. Hij heeft als enige een bijzondere plaats bij God. Hij is het levende brood. Natuurlijk mag je hieronder het ter communie gaan, straks, verstaan. Dan neem je Jezus tot je, en helpt hij jouw blik te richten en in jouw leven krachtig te worden. Maar als je je niet kunt voorstellen, dat dit stukje brood meer is dan brood alleen, kun je beter een boterham pakken.

Op het woord dat Jezus is zul je moeten kauwen, zijn doen en laten jou eigen maken. Dan zul je aan den lijve ervaren, dat je tot leven komt, dat het leven in je sterker is, sterker wordt dan de dood, zelfs al nader je gezien jouw leeftijd en/of jouw gezondheid de dood.

Wij worden uitgenodigd, uitgedaagd te leven in eeuwigheid. Die eeuwigheid begint met hier en nu helemaal aanwezig, present te zijn. Dat deze kapel daartoe bijdraagt maakt mij gelukkig. Met voldoening en dankbaar neem ik van jullie afscheid.

Theo Koster o.p.

0107

Afscheid van Theo Koster en bij de koffie van de student-broeders. Foto's: Arjan Broers