23 Juli 2018

Opening 'De Herberg' in Huissen

Ga naar overzicht

Deel op:

e officiële opening van De Herberg, de nieuwbouw in het Dominicanenklooster van Huissen, vindt plaats op dinsdag 9 oktober.

De Herberg past bij de stijl van het klooster, maar dan wel met een modern tintje. Zo is rekening gehouden met duurzaamheid en gebruiksgemak. De 9 tweepersoonskamer en 12 eenpersoonskamers hebben eigen sanitair. Twee van de kamers zijn aangepast aan gebruik door mindervaliden.

Het nieuwe gebouw heeft drie zalen, die vernoemd zijn naar bekende dominicanen en dominicanessen. Zo heet het oude ‘Onder de Pannen’ nu de ‘Catharinazaal’, genoemd naar de beroemde mystica uit de 14e eeuw, Catharina van Siena. Deze grote zaal (90m2) biedt ruimte aan ongeveer 30 personen. Er is een keuken aanwezig zodat jongerengroepen hun eigen maaltijden kunnen klaarmaken.

Voorgevel van de Herberg, in aanbouw. Bron: www.dominicanen.nl/huissen

De Dominicuszaal is 66m2 groot en geschikt voor ongeveer 24 personen. Ongeveer van dezelfde afmeting is de Thomaszaal, genoemd Thomas van Aquino. Deze zaal is prachtig aan de tuin gelegen. De loungeruimte, met aan de voor- en achterzijde grote glazen puien wordt de Martinuszaal genoemd, naar Martinus de Porres. Hier kunnen gasten koffie of thee pakken in de pantry en ontspannen in de loungehoek.

De nieuwbouw is een impuls voor het Dominicanenklooster Huissen. Dit bloeiende centrum voor bezinning, bezieling en beweging trekt jaarlijks zo’n 25.000 gasten, onder wie steeds meer mensen voor meerdere dagen, zowel groepen als individuen.

Oorspronkelijk was het plan om de student-broeders in de communiteit van Huissen te huisvesten. Met de start van de nieuwe communiteit in Rotterdam, deze zomer, verhuizen echter de student-broeders en hun magister Theo Koster (klik hier voor een interview op de website van de communiteit). Ook lekendominicanes Ineke van Cuijk, die in het klooster woonde, heeft een andere plek gevonden. De communiteit van Huissen bestaat na de zomer nog uit vier broeders.

Lees hier een recent artikel uit de Gelderlander over de nieuwbouw.

20180316_Huissen_Dominicanen_05_©RamonMangold

Broeders van de huidige communiteit tijdens de gezamenlijke studie. (Foto Ramon Mangold)