05 Juli 2018

Lekendominicanen Vlaanderen van start

Ga naar overzicht

Deel op:

p 8 augustus, de feestdag van Dominicus, spreken veertien Vlamingen hun geloften uit in een 'verbintenisviering’. Het is voor het eerst dat in Vlaanderen leken zich officieel aan de Orde der Predikers verbinden.

Er bestonden reeds lang dominicaans geïnspireerde lekengroepen in Vlaanderen. Ze komen regelmatig samen, maandelijks regionaal en twee keer per jaar interregionaal. Samen vormden deze groepen de dominicaanse familie Vlaanderen.

‘Bij sommige leden groeide het verlangen om een verdere stap te zetten en om zich door een gelofte te verbinden met de orde’, zegt Annemie Deckers, een van de veertien mensen die op 8 augustus de gelofte uitspreekt. Vorig jaar begon vormingsprogramma waarop 19 mensen inschreven. ‘De meesten hebben al een traditie bij en met de dominicanen.’

Een van de groep die het programma ging doen, Anton Milh, is inmiddels novice bij de Belgische vice-provincie. Twee mensen leggen de tijdelijke geloften af, twaalf kregen van vice-provinciaal Philippe Cochinaux o.p. dispensatie en zullen onmiddellijk de eeuwige geloften afleggen.

De veertien zijn Lut De Brauwer, Annemie Deckers, Jan Degraeuwe, Jens Demmig, An Engelen, Gerda Huys, Ulli Kreissig, Geert Laleman, Jef Schoenaerts, Anne van den Berg, Nora Van der Meeren, Jo Van Hoorde, Hendrik Van Moorter en Antoinette Van Mossevelde.

De verbintenisviering is tijdens de vesperviering die begint om 16.00u in de Dominicanenkerk, Sparrendreef 91 te Knokke-Heist. Na de viering is er een receptie. Nederlands bezoek is van harte welkom, graag even voor 31 juli aanmelden via de email aan Annemie Deckers.

Eerder verscheen:
Vlaamse novice bij Belgische dominicanen
Antwerpen krijgt internationale communiteit