04 Juli 2018

'Die man speelt geen rol. Die man is zichzelf'

Ga naar overzicht

Deel op:

an Laan, prior van het Dominicanenklooster in Zwolle, vierde op 1 juli zijn 50e priesterfeest met de expositie Jan en alleman, over de heiligheid van gewone mensen. Dagblad de Stentor maakte een portret van hem. 'Jezus was de grootste pastor’.

Met programmamaker Bastiaan van den Berg van het Zwolse klooster werd een bijzondere viering opgezet, met als centrale gedachte dat er wonderen gebeuren als wij elkaar als heiligen durven zien. Niet als ‘onaantastbaar hoog figuur, maar juist in je menselijkheid, onhandigheid en beperktheid gebeurt het. Daar ontwapen je mee, raak je mee’.

Theatermakers Jack en Lucy Legeland van Firma Weijland gingen bij elf mensen langs die Jan Laan in de loop van zijn leven als priester en dominicaan heeft ontmoet, en die hem hebben geraakt en geïnspireerd. Ze hadden een gesproken bericht van Jan bij zich, als uitnodiging.

jan-en-alleman-zwolle juli2018-2

De expositie in de kloostergang.

Fotograaf Kees Muizelaar maakte portretten van deze elf, die tentoongesteld zijn in de kloostergang in Zwolle. Geheel links bijvoorbeeld Herman Scholten, ‘mijn medebroeder met twee rechterhanden’, naast hem Miep in ’t Veen, ‘een bezielende vrouw met een groot sociaal hart’ van de Rotterdamse Steigerkerk, waar Jan lang aan verbonden was.

De elf vormden een bont gezelschap. Ze ontmoetten elkaar en de communiteit voor een diner in het klooster op 28 juni, waarbij firma Weijland de elf ‘heiligen’ elk op een eigen manier eer bracht.

Na de viering in de kerk op 1 juli, waarin pastores Corinne van Nistelrooij en Hans Schoorlemmer samen voorgingen, mocht iedereen een ander eren met een foto of tekst. Tal van parochianen hadden zelf taarten gebakken. Jan – ofschoon een Feijenoorder – kreeg twee seizoenskaarten voor PEC-Zwolle cadeau.

jan-en-alleman-zwolle juli2018

Mensen voegen een eigen heilig mens toe.

Voor Jan Laan was het een priesterfeest met een gouden rand. ‘We zeiden tegen elkaar: jouw licht heb ik nodig om te kunnen leven en samenleven. Jouw licht heb ik nodig om me thuis te voelen.’

Of in de woorden van pastor Hans Schoorlemmer: ‘”Jullie zijn het licht in de wereld”, die woorden van Jezus vatten jouw priester-zijn samen: wie jij in je habijt, maar ook in je gewone broek en trui voor mensen binnen en buiten de kerk wil zijn en bént: iemand die mensen optilt, die het bijzondere in de ander ziet en dat ook laat blijken: “jij bent licht voor mij”.’

0103

Tijdens de feestelijke viering in de Dominicanenkerk van Zwolle, 1 juli 2018. Foto's Ramon Mangold.

Interview in de Stentor

Klik om het hele artikel te lezen.

Enkele fragmenten: Een groot deel van zijn priesterschap werkte hij in Rotterdam, waar Laan ook de samenwerking zocht met protestanten en moslims. ‘Want wat valt er veel te winnen als je ongewone coalities smeedt.’ Laan gelooft er heilig in.

(…) Hij neemt graag een voorbeeld aan Jezus, ‘de grootste pastor’. ‘Ik ontdekte pas veel later hoe Jezus te werk ging. Hij kon echte aandacht opbrengen voor mensen, hij had focus. Als hij iemand sprak met problemen, dan was diegene na afloop een ander mens. Zoals je zelf ook opknapt van een goede ontmoeting.’ Die gesprekken had hij zelf ook nodig. Zeker tijdens de periode van depressie, waaraan hij niet ontkwam.

(…) En toen was daar opeens Spinvis. De muzikant deed mee aan een uitwisseling en bracht twee dagen door in het Zwolse klooster, waar nu nog zes broeders wonen.

In ruil deed Laan eind vorig jaar mee aan een optreden in Utrecht. ‘Stond ik daar in mijn habijt op het podium. Later hoorde ik dat iemand in de zaal had gezegd: ‘Die man speelt geen rol, die man is zichzelf’. Dat vond ik werkelijk het mooiste compliment dat iemand mij kon maken.’

Lees hier het artikel in De Stentor

0102

Jan Laan bij Spinvis in Vredenburg Utrecht (eind 2017) en als gezicht van de biercampagne in 2016, hier op Hogeschool Windesheim.