Kopstukken

Sadoc van Sandomir en gezellen

ankzij de zalige dominicaan Sadoc (vermoord in 1260) zingen dominicanen overal ter wereld het Salve Regina aan het sterfbed van een medebroeder. De tweede juni is de feestdag van Sadoc en zijn confraters.

Sadoc hoort bij de eerste generatie dominicanen, hij ontving het habijt uit handen van Dominicus zelf. Hij kwam vermoedelijk uit het gebied dat nu Polen is.Tijdens het Generaal Kapittel van Bologna in 1221 gaf Dominicus hem, samen met Paul van Hongarije, de opdracht om naar Hongarije te gaan. Daar stichtten ze een bloeiende provincie. Enkele jaren later werd Sadoc verplaatst naar Sandomir in Polen, waar hij prior werd van het jonge klooster.

Aangekondigde dood

Op de avond van 2 februari 1260 zongen de broeders het Salve Regina aan het einde van de completen, toen Tartaren binnenvielen en Sadoc en alle 48 aanwezige medebroeders vermoordden. Volgens de legende werd deze moord al op wonderbaarlijke wijze aangekondigd in morgen van diezelfde dag, tijdens het voorlezen van het martyriologicum, de herdenking van de martelaren.

Ter herinnering is het in de orde der dominicanen gewoonte geworden om als communiteit het Salve Regina te zingen rond het sterfbed van een medebroeder.

Klik hier voor een langer artikel (Engelstalige) over Sadoc.