27 Juni 2018

Het habijt in een roze kerk op de 'Fashionclash'

Ga naar overzicht

Deel op:

p 16 en 17 juni vond in Maastricht het modefestival Fashionclash plaats. De gebroeders Ummelen, in 2016 betrokken bij 800 jaar dominicanen, vertelden er op een opvallende manier aan de hand van 'het nieuwe habijt’ over hun ervaringen met de Orde en wat ze daar leerden. 'Het versterken van elke gemeenschap begint bij de vraag: waar geloof je in?’

Het thema van de 10e editie van modefestival Fashionclash in Maastricht was ‘Fashion My Religion’. Het prikkelde Stephan en Sander Ummelen, die samen het bedrijf ‘Waardengedreven’ hebben, om op een opvallende manier aanwezig te zijn: met een roze opblaaskerk op het Vrijthof.

Stephan en Sander waren deel van het team dat in 2016 een opvallende campagne maakten voor en met de dominicanen, vanwege het achtste eeuwfeest van de Orde. Een speciaalbier met levensvragenviltjes, een radioprogramma, een serie gesprekken op universiteiten en scholen, een schrijversretraite en het maken van een ‘nieuw habijt’ waren allemaal gericht op het creëren van zinvolle ontmoetingen met welwillende buitenstaanders.

'Ons bedrijf is nu bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als kerkgenootschap'

Het project heeft voor de gebroeders blijvende impact gekregen. De roze kerk waarin ze zich presenteerden was dan ook meer dan een gimmick. Ze hebben zelfs hun bedrijf Waardengedreven uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel en zich opnieuw ingeschreven, maar nu als kerkgenootschap.

En nee, dat heeft geen belastingvoordelen, aldus de broeders Ummelen. ‘We geloven dat élke organisatie een gemeenschap is die gedreven wordt door een gedeeld geloof over wat goed en nastrevenswaardig is. En het versterken van zo’n gemeenschap begint bij de vraag: waar geloof je in?’

IMG_1372

Sander Ummelen vertelt aan de hand van 'het nieuwe habijt' over wat hij van de dominicanen heeft geleerd.

De oorsprong van het woord kerk is het Griekse ecclesia: oproep tot volksvergadering. Het woord kreeg pas later een gelovige betekenis. En het woord ‘waarden’ is pas sinds de 19e eeuw in gebruik ‘om het te hebben over moraliteit zonder daar religie of de Bijbel voor nodig te hebben’.

Volgens de gebroeders Ummelen zouden leegstaande kerken gebruikt kunnen worden voor maatschappelijke conversaties over waarden en de zoektocht naar betekenis, ‘om te praten over “het goede” zonder het te hebben over wie er gelijk heeft’. Vanuit deze bekommernis werken ze aan communicatie, visie en samenhang in organisaties.

(En nog een detail: de nieuwsbrief waarin de broers, die deels opgroeiden in de VS, uitleg geven, wordt besloten met de aansporing Preach!)

Zie www.waardengedreven.nl

Hoe zat het ook weer met dat nieuwe habijt?