12 Juni 2018

Het goede nieuws is: iedereen kan heilig worden

Ga naar overzicht

Deel op:

s heilig worden dan maakbaar? Misschien niet meteen maakbaar, zegt paus Franciscus, maar wel haalbaar.

‘Als je denkt dat heiligen morele supermensen zijn die regelmatig goddelijke ingevingen hebben en ogen draaiend in extase raken, dan heb je het mis. De kern van heiligheid ligt niet besloten in dat soort clichés, maar in de woorden van Jezus: “Alles wat jullie gedaan hebben voor één van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan”.

Dit is in het kort de boodschap van paus Franciscus in zijn recente schrijven Gaudete et exsultate (verheug je en jubel). Helder en begrijpelijk voor iedereen legt hij uit dat het bij heiligheid niet om vroomdoenerij gaat, maar om geleefde compassie. En het goede nieuws is: iedereen kan heilig worden.

Is heilig worden dan maakbaar? Misschien niet meteen maakbaar, zegt Franciscus, maar wel haalbaar.

(…) Heilig worden gaat om geleefde compassie van een ieder van ons. Er is een stem die ons roept om onze talenten daarvoor in te zetten. Hoe verheugend zou het zijn als we net als de profeten op dat roepen zouden antwoorden: Hineni, hier ben ik, Levende.’

*

Begin en einde van de preek van Manuela Kalsky, directeur DSTS en hoogleraar op de Schillebeeckx-leerstoel aan de VU, in de Dominicusgemeente Amsterdam, op 3 juni 2018. Lees hier de hele tekst.