10 Juni 2018

'God neemt voortdurend verbazingwekkende risico's'

Ga naar overzicht

Deel op:

Mijn medebroeder professor Piet Kreling zei, zo’n 70 jaar geleden: God neemt voortdurend verbazingwekkende risico’s. Het begint bij de schepping van de mens aan wie God vrijheid heeft geschonken.’ Een radiominiatuur van Holkje van der Veer o.p. uit Zin in Weekend.

Piet Kreling werd geboren in 1888, hij maakte twee wereldoorlogen mee, de arrestatie van zijn collega Titus Brandsma en het bombardement op Nijmegen. Hij probeerde te begrijpen hoe het toch mogelijk is dat de mens tot zoveel destructie in staat is.

Holkje van der Veer is geboren in 1960 en werd aangemoedigd om zelfstandig en vrij te denken. ‘Ik ben het eens met deze manier van leven en geloven. Ik, jij, wij zijn de mensen aan wie God vrijheid geschonken heeft. Daarmee nam Hij een verbazingwekkend risico. Laten we onze vrijheid koesteren en ons uitspreken tegen elke vorm van onrecht.’

Elke zaterdag rond 18.55u, aan het einde van het KRO-NCRV-programma Zin in Weekend op Radio 5: een dominicaanse overpeinzing.

Klik hier voor meer fragmenten.

Klik hier voor de dominicanen op Soundcloud.

Klik hier voor een biografische schets van prof. Piet Kreling (1888-1973) van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis.