27 Juni 2018

Antwerpen krijgt internationale communiteit

Ga naar overzicht

Deel op:

apoleon verdreef de dominicanen uit de Sint ­Pauluskerk in Antwerpen. Vanaf 2020 zullen de predikheren er opnieuw hun intrek nemen met een internationale communiteit. Dat meldt de Vlaamse krant De Standaard.

Ook in Vlaanderen kampt de kerk met personeelsgebrek. Nu de pastoor van de historische Sint Pauluskerk in Antwerpen afscheid neemt, zocht bisschop Johan Bonny van Antwerpen contact met de oorspronkelijke eigenaren van de kerk: de dominicanen. De Pauluskerk is zowel bekend om zijn schilderijen van Rubens, Antoon Van Dyck en andere meesters als om zijn schitterende barokke houtwerk, dat donker afsteekt tegen de helwit geschilderde gotische muren.

Bisschop Bonny hoopt daarnaast vooral een brug te kunnen slaan naar de smeltkroes die Antwerpen is, met gelovigen uit heel de wereld die hier hun nationale kerkelijke tradities voortzetten en daarin meer vitaliteit vertonen dan de Vlaamse Kerk. ‘De som van alle minderheden die elke week misvieringen houden is intussen groter dan de zogenaamde Vlaamse meerderheid’, zegt Bonny in De Standaard.

Er is sprake van vier of vijf broeders uit India, Congo en Zuid­-Amerika. De Vlaamse en Waalse dominicanen fuseerden eind 2015 tot één vice-provincie van België. Er zijn zo’n 70 meest oudere broeders, momenteel is één jongere Vlaming in vorming.

Klik om het hele artikel te lezen. Op de foto links de Belgische provinciaal Philippe Cochinaux o.p. en rechts bisschop Bonny.

Ook de krant Het Nieuwsblad berichtte erover.

Eerder verscheen: Sporen: Pauluskerk in Antwerpen

0102