13 Juni 2018

AdemInn in Volzin

Ga naar overzicht

Deel op:

n het Rotterdamse café Adem Inn ontsnappen twintigers en dertigers aan de hectiek van alledag. Geen wifi, geen luide muziek, maar wel een stilteruimte en alle tijd voor een goed gesprek. 'Hier hoef je aan niemand uit te leggen dat je even niets doet.’ Een artikel uit het laatste nummer van Volzin.

Adem Inn is een initiatief van Stichting de Kloostertuin – dominicaans centrum voor spiritualiteit in Rotterdam – en ontvangt subsidie van het Dominicaans Platform Nederland. Het is een van de projecten die zijn opgestart om het werk van de dominicaanse zending “in breder verband voort te zetten”, zoals staat te lezen op de website van het platform.

In Adem Inn staat op een orgel een kitscherig beeldje van Dominicus, maar verder is het café een neutrale plek, vertelt Pilipovic. Van Driel: “Mensen zijn best wel allergisch voor religie. Dus we zijn er voorzichtig mee.” Wel proberen de medewerkers om de waarden van de dominicanen zoals compassie, contemplatie, studie, gemeenschap en dialoog naar de moderne tijd te vertalen.

'Daarom zijn de dominicanen zo cool'

(…) Is het niet vermoeiend, om steeds maar vragen te blijven stellen? “Vandaar ook die stilteruimte”, lacht Pilipovic. Van Driel: “Als je zoekt dan zou je iets moeten vinden, dat is het vermoeiende eraan. Maar dat hoeft hier niet. En het hoeft hier ook niet allemaal blij te zijn. Levensvragen moeten af en toe een beetje schuren en ongemakkelijk zijn. Naar plekken leiden die wat donkerder zijn. Het hoeft niet allemaal Happinez te zijn.”

Van Driel heeft er een hekel aan, de ‘even een momentje voor mezelf’-achtige zingeving en stilte. “Daarom zijn de dominicanen ook zo cool. Want zij vragen van ons hoe we binding houden met maatschappelijke thema’s van dit moment. Ze dagen ons uit daarover na te blijven denken.”

Lees hier het hele artikel: Volzin adem inn

Geplaatst met vriendelijke toestemming van Volzin.

www.ademinn.nu