28 Mei 2018

'Zo dichtbij als het maar kan'

Ga naar overzicht

Deel op:

Het is niet: “Kijk mij eens!”, maar “De Heer heeft mij gezien in mijn geringheid”. Dat is ook het wonder van Lourdes vandaag.’

Hier kan zijn, gezien worden, met elkaar gedeeld wat in onze maatschappij niet mag zijn. Hier hoef je je niet groot te houden, hier kun je laten komen de tranen van verdriet en dank tegelijk.

Ik haal enkele woorden aan die ik deze dagen hoorde:
‘Ik hoefde even niet de sterke te zijn die thuis alles draagt en bij elkaar houdt …’
‘Ik brak …’
‘Ik wist niet dat er zoveel verdriet in mijn lijf zat …’
‘Iets zachts komt hier over allen heen, het is niet te zeggen wat het is …’

Of hier iets moederlijks aanwezig is dat zorg en verdriet in zich opneemt; of de pijn gekust wordt, zoals een kind dat zich gestoten heeft een kusje krijgt op de pijnlijke plek – en de paniek is over; of er ogen zijn die je zien, een groot luisterend oor, schouders om op uit te huilen. En het wonderlijke is dat wij erbij ingeschakeld worden: om in levende lijve die ogen en oren te zijn, dat hart dat in zich opneemt, die schouder om op uit te huilen.

Ik ben gezien toen ik gering was, toen ik mij niet langer groot hield. Wat ons hier overkomt, wat wij gezien hebben en hebben gehoord, aangeraakt, gevoeld dat rijmt op de eerste lezing: wat wij gezien hebben en gehoord, onze handen hebben aangeraakt.

Het spoort met de manier waarop God zelf ons wil ontmoeten: in zien dat je je gekend weet, in horen hoe je bij je naam geroepen wordt, in aanraken dat geneest. Het woord is vlees geworden: een mens even kwetsbaar als wij; dichtbij ons als maar kan.

*

Deel uit de overweging van Jozef Essing o.p. in de slotviering van de Lourdesreis, begin mei, van de Zwolse geloofsgemeenschap rond de Dominicanenkerk. Lees hier de hele tekst en klik hier voor een verslag.

De Zwolse pelgrims luisteren hier naar hun reisgenoot Hazem Darwiesh, die in het Arabisch een wees gegroet Maria mocht laten klinken, via de grote luidsprekers.

Hazem Darwiesh, gevlucht uit Syrië en nu betrokken bij de Zwolse Dominicanenkerk, bij Maria. Klik op de foto voor een artikel over zijn achtergrond.

Deel van de groep die begin mei vanuit de Dominicanenkerk Zwolle naar Lourdes ging.