23 Mei 2018

'Pluk het jaar'

Ga naar overzicht

Deel op:

oe komen ouders met hun kinderen in gesprek over geloof? Dat is een levenslange bekommernis van Wijbe Fransen o.p. Hij las 'Pluk het jaar’, een bundel met kindergedichten, van theologe en Adveniat-uitgeefster Marjet de Jong. Een warme aanbeveling.

Wijbe Fransen o.p.

Marjet de Jong bracht ons een kostelijk en verfrissend boekje voor kinderen: ‘Pluk het jaar’.

In allerlei gedichten, geschreven in eenvoudige kindertaal, mijmert zij over de seizoenen en de christelijke feestdagen. Spelenderwijs raakt ze de grote thema’s aan van vrede, liefde, solidariteit, mogen groeien en rijpen, de natuur om ons heen en Gods aanwezigheid. Dit alles rijkelijk gelardeerd met aantrekkelijke illustraties.

Een vondst vind ik bijvoorbeeld ‘Goede Week’, waarin ze met eenvoudige penstreken de kern van deze dagen weet te schilderen, zoals: ‘Hij bidt, en Hij zegt bij het breken van ’t brood: “Blijf aan mij denken, na mijn dood”.’ Of: ‘Hij leeft, God laat ons niet in de steek. En dáárom is het de Goede Week!’  Het zijn negen coupletjes van verstilling en vreugde, die zeker zullen uitlopen op gesprekjes over wie Hij toch is en wat Hij voor ons betekent.

Een andere topper is Vrijheid is…: ‘Vrijheid gaat niet over… fit en gespierd zijn, niet over rijk en gevierd zijn… God, help me zien hoe het eigenlijk zit… wat ik kan doen voor een ander die lijdt. Vrijheid is… dat je een ander bevrijdt’.

Marjet rijmt zichtbaar moeiteloos en brengt God vele keren als partner ter sprake, zonder te forceren. Een creatieve poging om je gelovig perspectief spelenderwijs aan kinderen over te brengen. Het smaakt naar meer, ook naar het gesprek met oudere kinderen. Ik zou graag de moeder of vader zijn die deze gedichten met mijn kind leest en met hem erover blijft namijmeren!

Wijbe Fransen o.p.

Pluk het jaar bevat 66 kindergedichten, verdeeld over de vier seizoenen. Met onderwerpen als oud en nieuw, lente, veertigdagentijd, Pasen, eerste communie, Moederdag en Vaderdag, Hemelvaart, Pinksteren, vakantie, zomer, creatief zijn, durven, genieten, aandacht, verdriet, kracht, vrede, herfst, Advent, Kerstmis, winter … een heel jaar vol verwondering. Met fleurige illustraties van Marcel Jurriëns.

Klik hier voor meer informatie en een inkijkje.