19 Mei 2018

Liefde als gebod en vreugde

Ga naar overzicht

Deel op:

Deze liefde die vraagt om wilskracht en engagement lijkt een werkwoord, alsof het allemaal uit onszelf moet komen. En dat ìs niet zo, zoals met veel dingen in het leven.’

René Dinklo o.p.

‘Als ik terugkijk naar mijn eigen leven, dan heb ik ook in mijn dominicaanse leven teleurstelling opgelopen.

Op een gegeven moment bleef ik als jongere alleen achter in een sterk vergrijsd dominicaans Nederland en bij het toenmalige bestuur vond ik geen enkele ondersteuning hoe ik mij als jongere dominicaan zou kunnen handhaven tussen de ouderen.

Ik dacht er zelfs over om uit te treden, maar toen sprak mijn medebroeder – u kent hem vast nog wel – Bert Wulffelé mij aan. Hij zei tegen mij: “Ik heb vertrouwen in je, kom naar Zwolle en ik ga dingen voor je regelen.”

Eindelijk voelde ik mij gezien en begrepen en dat voelde aan als meer dan weldadig. Vooral dank zij Bert kwam ik hier te werken op 1 april 2003 als pastoraal werker en werd ik 12,5 jaar geleden in deze kerk tot priester gewijd. Door zorg te hebben voor elkaar, naastenliefde te betonen, kun je elkaar tot zegen zijn, elkaar doen laten openbloeien.’

(…) ‘Maar hoe moet je de uitspraak van Jezus zien van liefde als een gebod? Gaat dat wel samen? Liefde laat zich toch niet afdwingen?

Jezus zou zeggen dat het heel goed samen gaat. De liefde waar Jezus het over heeft is de liefde die gaat om de wil om er iets van te maken in de relatie met je broer, zus, vader, moeder of kind, of in de relatie met je levenspartner of in de relatie met je vrienden of collega’s. Het gaat om de liefde die om een persoonlijk engagement vraagt, de wil om je te verbinden, om niet te snel op te geven.

De liefde als opdracht en als een opgave, waar je niet voor wegloopt. Jezelf engageren met dat gebod, zegt Jezus geeft vreugde, ja zelfs een volkomen vreugde.

Deze liefde die vraagt om wilskracht en engagement lijkt wel een werkwoord, alsof het allemaal uit onszelf moet komen. En dat ìs niet zo, zoals met veel dingen in het leven. Deze liefde is een geven en ontvangen. Ook hier mogen we vertrouwen op Gods genade, want God heeft ons eerst liefgehad.’

Uit de preek van provinciaal René Dinklo o.p. in de Dominicanenkerk Zwolle, in de eucharistieviering waarbij hij ook zijn 12,5 jarig priesterjubileum herdacht. Lees hier de hele tekst en hier voor een bericht op de website kloosterzwolle.nl