30 Mei 2018

Hoe gaat het met de pelgrimstocht?

Ga naar overzicht

Deel op:

an 13-18 augustus loopt een groep broeders van Nijmegen naar Rotterdam, om het begin van een nieuwe communiteit te markeren. Het wordt een feest voor velen! Hoe staat het met de voorbereidingen?

Er zijn al veel mensen geweest die zich hebben aangemeld om een dag of dagdeel mee te lopen of ergens mee te vieren. Dat is hartverwarmend! Ook meedoen? Mail pelgrimstocht@dominicanen.nl.

Als je ergens heen gaat, moet je ook weten waar je vandaan komt. Daarom gaan de dominicanen die de nieuwe communiteit in Rotterdam gaan vormen op weg zoals de eerste broeders 800 jaar geleden deden: te voet en in gelovig vertrouwen.

De pelgrimstocht begint op zondag 12 augustus in Huissen, de plaats waar de student-broeders zo’n twee jaar hebben gewoond. Dat is geen gemakkelijke tijd geweest, ‘maar we hebben ook veel kunnen leren en warmte mogen ervaren van onze broeders en van de kapelgemeenschap’, schrijven de voorbereiders van de pelgrimstocht. ‘In dankbaarheid willen we deze dag terugkijken, onze verbondenheid vieren en Gods zegen afsmeken over de toekomst.’

De daadwerkelijke aftrap voor de wandeltocht is op maandag 13 augustus in de Stevenskerk in het centrum van Nijmegen. Daar wordt een reliek bewaard van de grote middeleeuwse dominicaan Albertus Magnus. Van hieruit loopt de groep door het prachtige rivierenlandschap naar Druten.

Op dinsdag 14 augustus voert de tocht naar Wijk bij Duurstede. Onderweg doet de tocht de parochie van Tiel aan, een plaats met sterke dominicaanse banden. Hier wordt gevierd en geluncht.

Van Wijk bij Duurstede trekt de pelgrimage naar Utrecht op 15 augustus, het hoogfeest van Maria tenhemelopneming. De vieringen zullen in het teken staan van dit feest, samen met de broeders en zusters in Utrecht.

Op 16 augustus gaat de tocht naar Montfoort. Een kortere wandeling, die gelegenheid geeft voor ontmoeting en rust. De parochiegemeenschap in Montfoort verwelkomt de dominicaanse familie.

Op 17 augustus gaat het naar Gouda. Onderweg is er een viering en lunch in Haastrecht.

De laatste etappe van de pelgrimstocht voert op 18 augustus naar Rotterdam. ‘In dankbaarheid voor al het gedane werk door onze medebroeders, hopen wij de draad op te pakken en die van ons er aan te vlechten. We mogen rekenen op een warm welkom aldaar’, schrijven de voorbereiders van de tocht.

Overzicht

Dag 1, Nijmegen – Druten, 20km
Dag 2, Druten – Wijk bij Duurstede, 26km
Dag 3, Wijk bij Duurstede – Utrecht, 25km
Dag 4, Utrecht – Montfoort, 15km
Dag 5, Montfoort – Gouda 24km
Dag 6, Gouda – Rotterdam, 21km

Op alle dagen vieren de pelgrims op de ochtend en avond, in de parochies waar wordt overnacht, zo rond 08.00 en rond 19.00 uur. De laatste dag willen de lopers rond 15.00 aankomen en om 16.00 de vespers vieren in Rotterdam, met aansluitend een hapje en een drankje.

Als u niet kunt komen: via diverse media wordt verslag gedaan. Ook zal er speciale aandacht zijn voor de zusters en broeders in de dominicaanse huizen in Nederland. Wordt vervolgd!

De pelgrimstocht wordt georganiseerd door Thomas Volkers o.p., Michael-Dominique Magielse o.p. en reisbegeleider Marieke Broers. Aanmeldingen, ideeën en al het andere wat u wilt delen kunt u mailen naar: pelgrimstocht@dominicanen.nl