31 Mei 2018

Deze stad Gods: afscheid van Rotterdam (2)

Ga naar overzicht

Deel op:

ind juni neemt de oude communiteit van Rotterdam afscheid van hun plek in het hart van de stad. Vijf dominicanen kijken terug naar hun tijd in 'deze stad Gods’ en zien welke uitdagingen er voor hun opvolgers liggen. Aflevering 2: Jan Vijverberg o.p.

Dominicanen Ben Vocking, Martin Vijverberg, Leo de Jong, Jan Vijverberg en Jan van Duijnhoven vormen de communiteit die eind juni wordt opgeheven, om plaats te maken voor een nieuwe communiteit in augustus. Wat hebben zij gedaan als predikers in het hart van Rotterdam? Hoe hebben zij de stad zien ontwikkelen? En wat wensen ze hun opvolgers toe? 

Jan Vijverberg 20160827_Brielle_Herdenking_©RamonMangold_06

Jan Vijverberg o.p., foto Ramon Mangold

Laat ik beginnen met het veelbesproken huwelijk in de Britse koninklijke familie, van prins Harry en Meghan Markle. Vele mensen vonden de preek van bisschop Michael Curry misschien wel het hoogtepunt van de hele plechtigheid.

Deze niet katholieke bisschop, geen Nederlander, van een ander ras maakte grote indruk op veel mensen, ook op veel katholieken. Toch mis je in de Nederlandse Kerk het oecumenisch elan; je merkt een soort wantrouwen voor alles wat niet katholiek is, wat niet uit Nederland of Europa komt etc. Hierdoor gaat veel rijkdom aan ons voorbij.

Gelukkig is hier op het Steiger de oecumenische gezindheid groot. Ook beginnen de vieringen in het Steiger meer kleur te krijgen, meer multicultureel, maar de invloed van de culturen die zij vertegenwoordigen is minimaal. De muziek bijvoorbeeld is puur Europees.

Rotterdam atheïstisch? Dat klopt niet meer. De stad is een bron van religieuze inspiratie geworden.

Nog steeds denken veel blanke mensen dat Rotterdam de meest atheïstische stad van Nederland is. Maar gelukkig klopt dat helemaal niet meer. Ook Rotterdam, alle Rotterdammers tezamen, is een bron van religieuze inspiratie geworden. Kijk over je eigen beperkte grenzen heen om dit te mogen ervaren.

Dit Rotterdam dat op religieus gebied aan het begin staat van nieuwe kerkelijke, religieuze ontwikkelingen; denk ook maar aan de invloed van de Islam in onze stad. Dit Rotterdam gaan we nu verlaten. Voor mij zijn de banden met Rotterdam niet zo groot omdat ik na mijn 35 jaren op Curaçao en Aruba in 2001 pastor geworden ben van de Antilliaanse katholieke gemeenschap in Amsterdam, maar hier in Rotterdam ben gaan wonen.

Mijn contacten met het Steiger en Rotterdam gaan vooral via de dominicaanse gelederen in Rotterdam en omgeving. Zelfs Delft en Voorschoten behoren tot deze wat grote omgeving. Met Paul van Dam en Karin Bornhijm hebben we heel wat avonden gegeven over het vroege christendom, de gnosis, het christendom waarmee Mohammed contact kreeg en vele andere onderwerpen. Later enige activiteiten in verband met het 800-jarig jubileum van de Orde.

20180307_Rotterdam_Dominicanen_11_©RamonMangold

Jan Vijverberg (rechts) en Jan van Duijnhoven in de oude keuken van de communiteit aan het Hang. Foto Ramon Mangold.

Met Martin Vijverberg en Leo de Jong verhuis ik naar Voorschoten. Dat is voor mij geen onbekende plek, want tot voor enkele jaren hadden we goede contacten met de dominicanessen van Voorschoten, die toen op de Statenlaan in Rotterdam woonden. Ook ga ik elke maand een keer voor in de zondagse viering bij de zusters. Het zal een verandering zijn, maar ik zal me daar ook wel gauw thuis voelen.

Ga je dan Rotterdam niet missen? Naast de dominicaanse mensen in het Steiger en rond het klooster ga ik zeker de stad missen met al zijn mogelijkheden. Als tachtigjarige heb ik nog steeds van het Zomercarnaval kunnen genieten en van andere activiteiten hier in het centrum.

Wat ik ook ga missen is het kleurrijke beeld van het Rotterdamse publiek, dat zal in Voorschoten wel wat anders zijn. Ook zal het wennen zijn dat we van een kleine mannelijke gemeenschap naar een grote vrouwelijke gemeenschap gaan verhuizen, maar in Voorschoten wonen al zes medebroeders, straks zullen we daar met negen medebroeders wonen. Dat zal ook voor de zusters wennen zijn!

Mijn wens is dat het klooster voor ons allen een inspirerend centrum mag blijven en dat de nieuwe communiteit een goede start mag maken.

Jan Vijverberg o.p.

*

Het afscheid van de broeders is op zondag 24 juni in de kerk van Het Steiger, in en na de vesperviering van 15.30 uur. Lees meer.

Eerder verscheen: Deze stad Gods (1): Ben Vocking o.p. 

Zomercarnaval_Rotterdam

Zomercarnaval Rotterdam. Foto Peter van der Sluijs (Wikimedia Commons)