15 Mei 2018

ми повернулися знову! (We zijn weer terug!)

Ga naar overzicht

Deel op:

e geloofsgemeenschap van de Dominicanenkerk Zwolle steunt al jaren een diaconaal project van dominicanen in Oekraïne.

In het Martin de Porreshuis in Fastiv worden zwerfjongeren en kinderen met een beperking opgevangen en geschoold . In april gingen Piet Neeft en Frans van der Heijdt er heen. Een verslag.

Op vrijdagavond 13 april ontvingen wij aan het eind van de Vespers van de aanwezigen de zegenbede voor een goede reis. Ook werden we gesterkt door de overhandiging van een houten beschermengeltje voor op onze schouders.

Na aankomst op zaterdag 14 april werden wij door de prior van het klooster in Kiev Pater Jacek Dudka O.P., begeleid door tolk Maryanna, allerhartelijkst begroet en begonnen we na de lunch aan een stadstour. Kiev is om meerdere redenen een indrukwekkende stad. De vele kloostercomplexen van het Oekraïnse én van het Moskouse Patriarchaat zijn prominent aanwezig. Gelukkig waren er hier en daar vesperdiensten aan de gang zodat het volop genieten was van de prachtige zang en rituelen.

Verder hebben wij met hem uitgebreid besproken op welke manier wij de komende periode met onze donaties hem kunnen ondersteunen.

Het gaf hem hoop en vertrouwen in de toekomst zodat hij nog meer van zijn dromen waar kan maken ten dienste van een beter welbevinden van de kinderen die daar door allerlei sociale omstandigheden zo dringend behoefte aan hebben.

0102

Piet Neeft (l) en Frans van der Heijdt brachten een houten afbeelding van Michael terug uit Oekraïne en gaven die na thuiskomst aan prior Jan Laan o.p.

Ook zondag bezochten we de stad met o.a. aandacht voor de plek waarvandaan in de oorlog vele Joodse en Roma inwoners werden weggevoerd en er niet meer van terug kwamen.

Het Maidanplein, bekend van de opstand van de bevolking tegen het regime in februari 2014, maakte veel indruk. Onze gids, Pater Dudka, was op die dag als helper aanwezig in de kerken rond het plein. Onder de vele gedode demonstranten was ook een vriend van hem. Je wordt er stil van.

Op maandag bracht Pater Dudka O.P. ons, nu vergezeld door tolk Olga, per auto naar Fastiv.

Eindelijk oog in oog met de directeur van Huize Sint Martinus de Porres, pater Mykhaylo (Michael) Romaniv O.P. Na een vluchtige kennismaking, afscheid van Pater Dudka O.P. en tolk Olga, begonnen we, begeleid door onze nieuwe tolk Katheryna, gelijk aan een rondgang door het huis met aandacht voor de diverse behandelmethoden middels spiermassage in een bad, zoutkamer, lichtkamer, fysiotherapie enz. Dankzij de vlak voor aankomst gekochte snoep werden we ruimhartig ontvangen met een grote glimlach en hier en daar gejuich.

Het was een geweldige ervaring om met eigen ogen te zien wat er in Fastiv op allerlei gebied gebeurt. Het cadeau dat wij namens u aan de zeer charismatische pater Mykhaylo Romaniv O.P. ’s-avonds hebben overhandigd bracht een hartverwarmende dankbaarheid bij hem teweeg.

Het was een cheque t.w.v. € 2.500 bestemd voor de aanschaf van een hydraulische tillift voor kinderen en een zg. babywalker.

oekraine6

Mykhaylo Romaniv o.p. met een tas van het Zwolse klooster

Zijn grote dankbaarheid bracht hij tot uitdrukking door overhandiging van een prachtige houten icoon van de H. Michael, patroon van Kiev en van Oekraïne. Toen wij vertelden dat H. Michael ook patroon van Zwolle was sterkte dat hem in zijn overtuiging dat onze missie geen toeval kan zijn.

Deze icoon hebben wij vrijdagavond 20 april aan het eind van de vespers aangeboden aan prior Jan Laan o.p. die toezegde deze icoon een schitterende plek in onze kerk te geven.

Wij kunnen dit diaconaal project van de Werkgroep Vrede en Gerechtigheid slechts van harte uitvoeren als wij verzekerd zijn van voldoende donaties. Enkelen van u zijn al vaste maand-danwel kwartaaldonateur of u behoort tot de steeds groter wordende groep eenmalige donateurs. Daar zijn wij zeer dankbaar voor. Wij zullen erg graag zien dat velen van u tot de vaste groep van donateurs gaan behoren. Het IBAN is NL 11 INGB 0000 3910 23 t.n.v. Diaconie Dominicanenkerk o.v.v. Huize Sint Martinus de Porres.

Hartelijk dank voor uw bereidwilligheid.

Piet Neeft, voorzitter Werkgroep Vrede en Gerechtigheid Dominicanenkerk Zwolle
Frans van der Heijdt, reisgenoot