09 April 2018

Website dominicanen vernieuwd

Ga naar overzicht

Deel op:

eze website van dominicaans Nederland is meer dan een nieuwe jas. Het is een heel nieuw huis. Maar: alle kostbaarheden zijn meeverhuisd.

De oude website, sinds 2012 in gebruik, was niet responsive, zoals dat heet. Of je het nu op een computer, laptop, tablet of telefoon las: het zag er altijd hetzelfde uit.

Daarnaast raakte het uiterlijk gedateerd en was de site dichtgegroeid. Zo’n 2500 berichten stonden verdeeld over tal van rubrieken en waren niet meer goed te vinden. Her en der werden bovendien verschillende logo’s en letters gebruikt.

De nieuwe website is gemaakt in samenwerking met TakeTwo, het Nijmeegse bureau dat de vormgeving deed van de website, folders, bierviltjes en andere uitingen in het jubileumjaar 2016.

Zij kregen de opdracht om de huisstijl te vernieuwen en een website te maken die recht doet aan deze tijd en aan de traditie van de Orde der Predikers. Beeld moest een grotere plaats innemen, maar tegelijk moesten de vele teksten beter leesbaar worden.

Behalve redacteur Arjan Broers dachten ook de leden van de communicatiecommissie mee, die de verschillende geledingen van de dominicaanse familie vertegenwoordigen: dominicanen René Dinklo en Theo Koster, dominicanes Holkje van der Veer, lekendominicaan Sipke Draisma en betrokken theoloog Thijs Caspers. Ook Michael-Dominique Magielse o.p., broeder met veel media-ervaring, was zeer betrokken.

Bram Kainama, art director van TakeTwo

Het eerste wat ontwerper Bram Kainama en zijn collega’s deden, was een voorstel maken voor de huisstijl: logo, lettertype, kleurgebruik. Daarin waren natuurlijk zwart en wit leidend, samen met de kleur rood, vanwege de vlam in de bek van de hond, waarmee Dominicus van oudsher wordt afgebeeld. Het vuur van de verkondiging.

Het wapen kreeg een opfrisbeurt, op basis van het werk dat Sieneke Spiegel deed voor de website van het Dominicanenklooster Zwolle. Maar er gebeurde meer. Op basis van wapen en schild werden er elementen ontworpen die als patroon terugkomen op de website.

Vervolgens werd gekozen voor letters die goed leesbaar zijn, maar die ook spelen met traditionele elementen. Aan het kleurschema werd beige toegevoegd. Op deze manier komen de tekstpagina’s speels en leesbaar tevoorschijn. Bij elk artikel kunt u zien wat de verwachte leestijd is. En de rode balk bovenin loopt mee als u de tekst leest. Zo weet u ongeveer waar in het artikel u zit.

We hopen dat de kostbare inboedel van deze website daarmee weer tot zijn recht komt. Als u gaat rondneuzen, ziet u naast een groot aantal nieuwsberichten ook veel tijdloze artikelen over de geschiedenis van de Orde, dominicaanse kopstukken, beschouwingen en in memoriams van overleden broeders en zusters.

nieuwe website typo

In de ontwerpfase: zoeken naar lettertypes en herkenbare elementen.

Vervolgens zijn er pagina’s ontworpen en is er een nieuwe indeling gemaakt van alle artikelen en informatie. Als u op een rubriek in de bovenbalk klikt, krijgt u een overzicht van de laatste artikelen in die rubriek. En als u doorklikt, krijgt u het artikel te lezen.

Ook is het uiterlijk van onze sociale media vernieuwd. We zijn immers ook actief (soms nog erg bescheiden) op Facebook, Twitter, Soundcloud, Instagram en YouTube, daar willen we in één oogopslag herkenbaar zijn.

Onderin de zwarte balk op elke pagina ziet u de icoontjes van deze media. We gaan in de toekomst meer met verschillende media werken, zoals we de laatste twee jaar al meer radio hebben gemaakt.

De site past zich nu aan aan het apparaat dat u gebruikt.

Sommigen van u zullen de mogelijkheid missen om te reageren op artikelen. In de praktijk bleek echter dat maar een heel beperkt aantal bezoekers daar gebruik van maakte, en dat het een flink beroep deed op spammers. We hopen dat het gesprek zich verplaatst naar sociale media.

Dominicanen zijn van en-en. Deze website drukt dat uit.

Kenmerkend aan dominicanen is dat ze en-en zijn: van stad én klooster, van wereld én kerk, van wetenschap én geloof, studie én prediking.

De nieuwe homepage drukt dat uit: links en onderaan de pagina staan nieuwsberichten, rechts staan achtereenvolgens het evangelie van de dag, een prediking en een kopstuk uit de rijke dominicaanse geschiedenis.

Broeders, zusters en lekendominicanen die hun verkondiging hier willen terugzien, kunnen hun tekst sturen naar de redactie: info@dominicanen.nl. Als u kopstukken uit de geschiedenis mist in onze verzameling, klim in de pen! Sowieso worden uw reacties, verbeteringen, bijdragen of suggesties zeer gewaardeerd.

0104

De nieuwe homepage met links nieuws en rechts evangelie, prediking en een 'kopstuk (1 en 2), een overzichtpagina (3) en de nieuwe agenda (4).

De ontwerpers hebben het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt! Het grafische ontwerp vroeg het uiterste van de technici. En ook de redacteur van deze website heeft menig uur besteed aan het ordenen en goed zetten van de verhalen. Het resultaat mag er wezen, vinden wij. Maar ongetwijfeld staat er nog van alles niet alles goed of blijkt sommige informatie verouderd. Laat het ons weten!