02 April 2018

Pasen is nog steeds dwaas en aanstootgevend

Ga naar overzicht

Deel op:

et mysterie is niet onkenbaar, maar juist eindeloos te kennen.

Dat woord, mysterie, moet ik even uitleggen. Ik doel daarmee niet op iets dat onkenbaar is, maar juist op iets dat eindeloos te kennen is. Laag na laag na laag. ‘Pasen is een mysterie’ betekent niet: laat maar zitten, daar kom je toch niet bij.

Het betekent juist: Pasen is zo rijk aan betekenis, je kunt er facetten aan blijven ontdekken, een leven lang – en misschien daarna ook nog.

(…) Dus wat gebeurde er nou met de leerlingen? De leerlingen van Jezus en die van Jim? Een hersenwetenschapper zal bijvoorbeeld zeggen: ‘Kijk, wij hebben spiegelneuronen, en daardoor zijn wij in staat tot imitatie en empathie’. Of een psycholoog zal zeggen: ‘Nou, nou, in zo’n korte tijd zitten ze al in fase vijf van het rouwverwerkingsproces!’

De leerlingen van Jezus ontdekten dat ze lichaam van Christus zijn. En de leerlingen van Jim ontdekten ook zoiets: als er liefde en vriendschap is, kunnen wij elkaars pijn en vreugde voelen. Alsof we één lichaam, één leven zijn.

Ook na tweeduizend jaar christendom draait onze cultuur om macht, kracht, slimheid, succes – om winnen.

Ik geloof vast dat we die taal moeten blijven proeven, omdat ze ons inwijdt in een mysterie met vele facetten. Daarom hoorde u ook een moeilijk stuk uit de brief van Paulus aan de christenen van Korinthe. ‘Wij verkondigen een gekruisigde ​Christus, voor ​Joden​ aanstootgevend en voor heidenen dwaas.’

(…) Het is nog steeds dwaas en aanstootgevend. Ook na tweeduizend jaar christendom draait onze cultuur om macht, kracht, slimheid, succes – om winnen.

In ons kleine leven, daar snappen we er soms iets van. Als er wat te vieren valt of als iemands wereld instort en we elkaar nabij zijn.

En soms snappen we er even iets van als we hier zijn, ingewijd in het verhaal van een mens die het mysterie zo aanwezig stelde, dat het in ons opstaat, in ons eigen vlees en bloed.

Telkens opnieuw. En telkens opnieuw kunnen wij ons eraan toevertrouwen.

De Heer is waarlijk opgestaan. Het is ongelofelijk.

En toch is het zo.

*

Slot van de preek van Arjan Broers, lees hier de hele tekst.