13 April 2018

Ontmoeting Europese provinciaals in Sevilla

Ga naar overzicht

Deel op:

eder jaar komen de Europese provinciaals en vicarissen bij elkaar in de Paasweek. Dit maal vond de vergadering plaats in het dominicanenklooster te Sevilla. De Nederlandse provinciaal René Dinklo was erbij.

Foto van René Dinklo o.p. : Ramon Mangold.

De Spaanse provincie was een uitstekende gastheer en het inhoudelijke deel van de ontmoeting werd vormgegeven door de stuurgroep van de IEOP, die bestaat uit de provinciaals van Engeland, Spanje en Nederland.

We hebben met elkaar gesproken over het voorkomen van problemen wanneer dominicanen na hun studies hun eerste assignatie krijgen als werkende medebroeder, over samenwerking tussen dominicaanse provincies met name ten aanzien van de vorming en studie en met andere takken van de dominicaanse familie, over seksueel misbruik, de voorbereiding voor het komende generaal kapittel in Vietnam en over de rol van de Europese coördinator over vraagstukken van vrede en gerechtigheid.

Naast de provinciaals vond een parallelle ontmoeting plaats met de verantwoordelijken voor de werving van de Europese provincies. Namens Nederland was Kees Keijsper hierbij aanwezig. Op zaterdagochtend 7 april was er een gezamenlijke zitting van de provinciaals met de verantwoordelijken voor de werving. In Nederland gaan we binnenkort een ontmoeting organiseren hoe we de werving in Nederland goed kunnen oppakken. De vruchten van de bijeenkomst van Sevilla zullen dan worden meegenomen.

Belangrijk bij dit soort bijeenkomsten zijn de gesprekken in de wandelgangen. Deze werden zeer bevorderd door een informeel programma bestaande uit Sefardische en Andalusische muziek, opgevoerd  in de binnentuin van het klooster; een wandeltocht met een gids door Sevilla met een bezoek aan de kathedraal, de grootste ter wereld; het Alcazar, het koninklijk paleis dat sterke gelijkenissen vertoont met het Alhambra in Granada en de Joodse wijk. Op vrijdagavond vond in de open claustrumgang van het klooster een speciaal diner plaats gevolgd door een flamencoshow in de binnentuin.