06 April 2018

'Ik denk dat we nog niet klaar zijn'

Ga naar overzicht

Deel op:

ude mensen zien veel meer dan jongeren; alleen daarom al zouden we lief voor ze moeten zijn.’

In de nieuwe Volzin staat een interview van Victor Bulthuis met dominicanes Holkje van der Veer over angst. Een fragment: 

Het voortbestaan van Holkjes congregatie van de zusters dominicanessen van Neerbosch is in het geding, nu de gemiddelde leeftijd boven de tachtig ligt. Als midvijftiger is ze met een medezuster veruit de jongste.

Boezemt haar dat geen angst in voor de toekomst? ‘Jawel. Toen ik dertig was, was mijn levensmotto: kome wat komt. Bij mijn intrede in de congregatie dacht ik: ik vind altijd wel weer een plek, misschien ga ik wel naar het buitenland.’

Ik wil een bijdrage leveren aan een nieuwe dominicaanse vrouwengemeenschap.

‘Ik heb in de loop der jaren diverse dominicaanse gemeenschappen in Europa bezocht. Was ik nog dertig geweest, dan zou ik kunnen overwegen naar het buitenland te gaan. Maar nu ik ouder ben, zie ik steeds meer beren op de weg. Als je ouder wordt, verandert je intuïtie. Je gaat meer bezwaren zien.’

‘Oude mensen zien veel meer dan jongeren; alleen daarom al zouden we lief voor ze moeten zijn. Ik vind het steeds moeilijker om afscheid te moeten nemen van dierbare medezusters. Ik wil graag gericht blijven op de toekomst.’

‘Daarom wil ik helpen door een bijdrage te leveren aan een nieuwe dominicaanse vrouwengemeenschap. Verder bouwen op de schouders van de zusters van onze congregatie. Ja, hier in Nederland, want ik denk dat we nog niet klaar zijn met onze opdracht tot het verkondigen van een boodschap van liefde en vertrouwen.’

Zie ook: www.holkje.nl

Volzin-Pasen-2018

Het interview met Holkje staat in de nieuwe Volzin.