23 April 2018

Heilig zijn is niet perfect zijn

Ga naar overzicht

Deel op:

We zijn geroepen om in ons leven heilig te zijn door te leven met liefde en ervan te getuigen.’

Otto Vervaart o.p.

‘De leerlingen, een stelletje vissers uit Galilea met hun aanhang, waren geen mensen die aan het rolmodel van heiligen voldoen. Ook wij zijn niet genialer, genereuzer of geweldiger dan anderen, eerder kwetsbaar en weerloos.

De situatie van de katholieke kerk in Utrecht doet je niet meteen voluit Halleluja roepen, maar dwars daar doorheen is er een kracht die onze waarneming te boven gaat, en liever ervaar ik een ongrijpbare Aanwezige dan een al te grijpbare, op maat gesneden, uiteindelijk Afwezige.

Paus Franciscus zegt het in zijn nieuwste brief Gaudete et Exsultate zo: “We zijn geroepen om in ons leven heilig te zijn door te leven met liefde en getuigen in alles wat we doen”. Op die manier zijn de vreugdeklanken van onze zang, de bijdragen van Existe op zondag Jubilate helemaal op hun plaats.

Dat we die vreugde toelaten in ons hart, dat die kracht ons mag raken en veranderen, het meest nog als wij ons laten raken door anderen, met hen meeleven, want dat is de weg die Jezus ons heeft voorgedaan, in zijn leven, sterven en verrijzen.’

*

Uit de overweging van lekendominicaan Otto Vervaart in de Dominicuskerk Utrecht op 15 april, lees hier de hele tekst.