08 Maart 2018

Veertien voordelen van een fysieke beperking

Ga naar overzicht

Deel op:

et Dominicus College in Nijmegen heeft ook een afdeling voor leerlingen met een fysieke beperking. Zr. Holkje van der Veer, zelf ervaringsdeskundige, doet er vrijwilligerswerk en schrijft er aanstekelijk over. 'Ieder nadeel heb zijn voordeel.’

Het hele artikel staat in dit boek. Klik voor meer info.

Het vrijwilligerswerk van zr. Holkje, dominicanes van Neerbosch, begon in het jubileumjaar 2016. Vanwege het 800-jarig bestaan spraken zusters en broeders een ochtend met leerlingen van 5 VWO over de naamgever van hun school: Dominicus. Zie: Dominicanen ontmoeten dominicanen

Na die gesprekken kregen de gasten een rondleiding door de school. Deel ervan is een havo/vwo-afdeling voor leerlingen met een fysieke beperking.

Zr. Holkje, die zelf al een leven lang ervaring opdoet met wat zij ‘een bijzonder lichaam’ noemt (ze heeft het syndroom van Marfan), was geboeid. Communicatieman Arjan Broers van deze site bracht haar in contact met de school.

Sindsdien is ze elke maandag vrijwilliger bij de tekenles. In een uitgebreid artikel in het boek Eigen zinnen beschrijft ze hoe weinig dat werk voorstelt en hoe gelukkig ze ervan wordt.

Ze verbindt wat ze waarneemt met haar eigen ervaringen van gezien worden en mee mogen doen. En ze mijmert over het evangelieverhaal van de lamme man die door zijn vrienden door het dak naar beneden wordt getakeld, om bij Jezus te kunnen zijn. Wiens idee was dat eigenlijk, vraagt ze zich af.

Op verzoek ging Holkje bovendien een woensdagmiddag in gesprek met een groep 15+ leerlingen.

Dominicus College 27092016-5

Holkje van der Veer (in het wit) in gesprek met een van de groepen 'dominicanen', 27 september 2016.

Ieder nadeel heb zijn voordeel

“Omdat ik graag mét hen in gesprek wilde gaan, verzon ik een invalshoek die ons zou helpen om samen na te denken.

Van Johan Cruijff komt de uitspraak: ‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’. Het rugnummer van Johan was veertien. Zou het ons lukken om samen veertien voordelen te bedenken van opgroeien met een lastig lichaam? Waar zijn wij misschien beter in dan onze leeftijdsgenoten?

Ik zag de zeven deelnemers pretogen krijgen. Al snel kwam het eerste antwoord en uiteindelijk kwamen we inderdaad tot een reeks van veertien:

1. Iedereen wil met je mee naar de Efteling of een popconcert. Je hoeft nergens te wachten en toch krijg je de mooiste plaatsen.

2. Omdat je langer over je opleiding mag doen, kun je het op school wat rustiger aan doen. Het is hier niet raar als je zes jaar of langer over het behalen van je havodiploma doet.

3. Doordat alles wat je doet meer energie vraagt ben je meer gefocust. Daardoor zijn we meer met de vraag bezig wat we later willen worden en hoe we denken onze doelen te bereiken. Als we straks op het hbo of een universiteit komen, dan weten we wat we met onze opleiding willen bereiken.

Misschien zijn wij wel wat aardiger en zachter voor elkaar.

4. We kunnen goed verbinden. Het helpt niet als je als een grijze muis wegkruipt in een hoekje. Als je zelf fysiek minder kunt, is juist de verbinding met anderen belangrijk. Vaardig worden in het aanknopen van contacten is voor ons letterlijk van levensbelang.

5. Doordat je met andere mensen moet omgaan, bijvoorbeeld omdat je dagelijks verzorging nodig hebt, word je vanzelf verbaal sterker.

6. Het hebben van een haperend lichaam zorgt ervoor dat je sneller dingen durft te vragen. Dat maakt het leven makkelijker.

7. Wij kunnen creatief denken. Vanwege je beperkingen kom je geregeld voor onverwachte problemen te staan. Daardoor kom je op originele oplossingen.

8. Wij kunnen al op jonge leeftijd goed organiseren. Als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, of medicijnen moet gebruiken dan moet je ervoor zorgen dat je vooruit kunt plannen. Je dient ervoor te zorgen dat je banden opgepompt zijn en dat je je medicijnen bij je hebt. Je kunt niet alles zomaar aan het toeval overlaten.

9. Iedereen in deze klas heeft lichamelijk heftige dingen meegemaakt. Deze ervaringen maken je gevoeliger voor wat anderen doormaken. Misschien zijn wij wel wat aardiger en zachter voor elkaar.

10. We zijn politiek bewust. Velen van ons denken na over wat er in de wereld gebeurt. Wij hebben geluk dat we hier in Nederland opgroeien. Veel medische voorzieningen zijn hier goed. Maar de wereld is groter dan Nederland en niet iedereen heeft het zoals wij dat hebben.

11. We kunnen goed samenwerken. Samen ben je namelijk sterker en kom je verder.

12. Je durft op een podium te staan, je valt toch al op. Je bent eraan gewend.

13. Het heeft een voordeel als mensen aan je uiterlijk kunnen zien dat je lichamelijk niet perfect bent. BN’ers willen graag met je op de foto.

14. Je kunt met tegenslagen omgaan. Het is niet fijn om de mededeling te krijgen dat je een bepaalde ziekte hebt of dat je geopereerd moet worden. En toch, je moet het accepteren en vervolgens weer verder gaan met je leven.

Iedere maandagmiddag doe ik vrijwilligerswerk op het Dominicus-college. Leerlingen als Luna en Richard vraag ik dan: ‘Wat kan ik voor je doen?’ En terwijl ik op hun verzoek broodbakken uit tassen haal, mobiele telefoons verplaats en zowel binnen als buiten de lijntjes kleur, geniet ik.”

*

Eerder verscheen:
Boeksignalement: Eigen zinnen
Dominicanen ontmoeten dominicanen

Zie ook:
De Monnikskap, onderdeel van het Dominicus College Nijmegen

0103