19 Maart 2018

Thomas, 'topintellectueel uit Zuid-Italië'

Ga naar overzicht

Deel op:

homas van Aquino was een ’topintellectueel uit Zuid-Italië, legt prof. Paul Bakker uit in het medium van de Radboud Universiteit Nijmegen. 'Hij had op zo’n waarachtige manier over het geloof geschreven, dat hij wel heilig móést zijn.’

Vox over Thomas

Op de Radboud universiteit, vroeger Katholieke Universiteit Nijmegen geheten, wordt de bebouwing gesloopt op de Thomas van Aquinostraat. Dat wakkert de belangstelling naar de naamgever aan, zo blijkt. Twee fragmenten:

Thomas van Aquino werd in 1323 heilig verklaard, waarom?

‘Vooral vanwege zijn intellectuele werk. Hij had op zo’n waarachtige manier over het geloof geschreven, dat hij wel heilig móést zijn. Maar aan een heiligverklaring moet eigenlijk altijd een wonder ten grondslag liggen – een genezing ofzo.

Dat was in zijn geval problematisch. Hij was gewoon een voortreffelijk theoloog. Er werd toen een verlegenheidsoplossing bedacht in de trant van “Thomas van Aquino heeft net zo veel wonderen verricht als artikelen geschreven”.

Een heiligverklaring was natuurlijk ook een vorm van politiek en altijd in het belang van een orde: hoe meer heiligen, hoe meer aanzien.’

Past zijn naam nog wel bij een moderne universiteit?

‘Als je je profileert als universiteit met een katholieke signatuur, is Thomas van Aquino wel iemand die je als voorbeeld kunt stellen. Hij ging ver in het toelaten van nieuwe wetenschappelijke ideeën, zelfs als die niet in overeenstemming waren met de gevestigde katholieke leer.

Je kunt jezelf volledig aan de wetenschap wijden en tegelijkertijd een bepaalde levensbeschouwing belichamen. Dat heeft hij laten zien.’

*

Lees hier het hele stuk.