15 Maart 2018

Help Yusuf Mirkis investeren in de toekomst van Irak

Ga naar overzicht

Deel op:

tuderen in een omgeving van strijd. Ga er maar aanstaan. Jonge mensen in Irak maken het mee. De dominicaan Yusuf Thomas Mirkis, aartsbisschop van Kirkuk, ondersteunt hen. De Utrechtse kerken helpen deze vastenactie mee.

Tijdens de Vasten wordt in de gemeenschappen van de Ludgerus-, de Martinus en de Salvatorparochie voor het project van de Iraakse bisschop Mirkis gecollecteerd. In Tussentijds, het blad van de kerken, staat een artikel met ook drie interviews met studenten.

Klik op de foto om het blad te lezen. Het artikel begint op pagina 6.

Op dit moment geeft bisschop Mirkis aan 500 studenten uit de omgeving van Mosul de gelegenheid om in Kirkuk te studeren en te wonen. Nu ISIS uit Mosul verdreven is, kunnen de jongeren niet zonder meer terug. De stad ligt in puin en de universiteit functioneert nog niet naar behoren.

De bisschop betaalt voor elke student de huur voor een bed, voedsel, water, internet en studiemateriaal. Per student komt dat op € 2.000,- per jaar. Mannen en vrouwen wonen gescheiden van elkaar. Per huis wonen studenten met een verschillende achtergrond: christen, moslim en yezidi maar met bij voorkeur dezelfde studierichting.

Door de intensieve omgang met elkaar leren deze jonge mensen elkaar kennen en waarderen. Volgens bisschop Mirkis zijn deze ontmoetingen en vriendschappen van mensen met verschillende achtergrond van wezenlijk belang voor de opbouw van een nieuwe samenleving in Irak, na de decennia van geweld.

Maar, hoe ziet dat er in de praktijk uit? Wat betekent dat voor de betrokken jongeren? Met hulp van de bisschop legde Tussentijds contact met drie van deze studenten. Telefonisch, per mail en via Facetime vertellen zij over studeren, samenwonen en de strijd in hun land. Lees hier de portretten.

De Bisschoppelijke vastenactie ondersteunt dit initiatief financieel: aan iedere euro die de parochianen geven, wordt 50 cent door de Bisschappelijke Vastenactie toegevoegd. Giften kunnen worden overgemaakt naar rekening: NL78RABO0181916525 t.n.v. Martinus te Utrecht o.v.v. vastenactie 2018 Studentenwerk Kirkuk.

Yusuf Thomas Mirkis o.p., bischop van Kirkuk

Aartsbisschop Yusuf Thomas Mirkis werd geboren in Mosul in 1949, hij werd opgeleid aan het seminarie in Mosul en studeerde theologie en religieuze geschiedenis in Straatsburg en antropologie aan de Universiteit van Nanterre in Frankrijk. Daar werd hij lid van de Orde. In 1980 werd hij priester gewijd, in 2014 werd hij aartsbisschop van de Chaldeeuws katholieke kerk in Kirkuk en Suleymania.