20 Februari 2018

'Zitten houdt me staande in het leven'

Ga naar overzicht

Deel op:

e zoektocht naar gegronde spiritualiteit leidde voor Marianne Verbakel onder meer naar zenmeditatie. Dominicanen als Meister Eckhart, Matthew Fox, Vincent Oshida en Leo de Jong speelden daar een rol in.

Marianne Verbakel, zenleraar en betrokken bij het Leerhuis Spiritualiteit in Rotterdam, vertelde over haar boeiende ontdekkingsreis tijdens een recente dominicaanse ontmoeting.

Het hele verhaal is te lezen op de website van het leerhuis. Hier enkele fragmenten:

‘In 1992 kwam Leo de Jong o.p. in contact met het gedachtegoed van de Amerikaan Matthew Fox, toen nog dominicaan. Uitgaande van het werk van Meister Eckhart en andere Rijnlandse mystici ging Fox ervan uit dat wij mensen “Gezegend zijn vanaf het Begin” (Original Blessing).

(…) In 1992 deed zich toen de gelegenheid voor om in Ierland deel te nemen aan een veertiendaagse Summerschool. Voor mijzelf was dat een mijlpaal in mijn leven. Want door dat andere uitgangspunt kantelde mijn hele waarnemingsveld.

Ik keek door een andere bril naar diezelfde werkelijkheid. Het was steeds gebaseerd op lezingen in de morgen en lichaamswerk of creatieve vormen in de middag. Met ons verstand keken we naar het andere paradigma. Met ons lichaam leerden we een nieuwe ervaringswereld/ belevenis. Beide zijn evenwaardig.

De Japanse dominicaan Vincent Oshida o.p.

(…) Hoe past zenmeditatie nu in het kader van dominicaans zijn? Wel, het is dominicaans om te “zoeken naar Waarheid”. “De Waarheid” bestaat niet. We moeten het altijd doen met een deel van de Waarheid. (…)  Onszelf altijd weer kritisch bevragen hoe de Uiteindelijke Waarheid áchter onze woorden / dogma’s / beelden eruit zou kunnen zien. Dus voorbij durven gaan aan je eigen beelden, je zekerheden op dat gebied. Daar kan Zen meditatie een heel verrijkende rol in spelen is mijn eigen ervaring.

Maar wat ik ook wil benadrukken: dit is een manier, want we mogen nooit onze eigen manier verabsoluteren als dé manier! Maar voor mijzelf is dit wel dé manier voor mijn spirituele weg, die ik graag blijf beoefenen en onderhouden. Want “het Zitten” houdt mij staande in het leven.’

Lees hier de hele voordracht.

Zie ook: Maandelijkse zenavonden in Rotterdam

Zie ook: Vincent Shigeto Oshida (1922-2003)