08 Februari 2018

De olympische erfenis van een Franse pater

Ga naar overzicht

Deel op:

e Franse dominicaan Henri Didon stond aan de wieg van de moderne Olympische Spelen, maar vrijwel niemand weet dat. Kerkjournalist Hendro Munsterman schrijft erover in het Nederlands Dagblad.

Henri Didon o.p.

Hendro Munsterman woont in Frankrijk, in het dorp Le Touvet (zo’n 100 km onder Genève). Het blijkt de geboorteplaats van Henri Didon (1840-1900).

Deze dominicaan was bevriend met de veel jongere Franse baron Pierre de Coubertin (1863-1937), de man die de Olympische Spelen uit het oude Griekenland nieuw leven inblies en in 1894 het Internationaal Olympisch Comité oprichtte.

Didon bedacht het olympische devies Citius Altius Fortius (sneller, hoger, sterker), geïnspireerd door de eerste moderne ‘Olympische Spelen’ in het Franse kleinseminarie in Grenoble, waar Didon naar school ging.

Henri Didon was een opvallende dominicaan, een knappe prediker die zowel bewonderd als gewantrouwd werd vanwege zijn vrije geest. Als directeur van de middelbare school die de dominicanen in 1863 oprichtten, investeerde hij veel in sport.

De bouw van de accommodaties betaalde hij uit de verkoop van twee dikke pillen van 1000 bladzijden over Jezus. Dat werk kende tien jaar na verschijnen al 45 herdrukken en werd in verschillende talen vertaald.

Lees het artikel van Hendro Munsterman op de website van het Nederlands Dagblad of via Blendle, (in beide gevallen achter een betaalmuur).

Geboortehuis van Henri Didon in le Touvet. Het dorpsplein werd in 2007 met steun van het IOC omgedoopt tot ‘Place Henri Didon’. Twee jaar later noemde de nieuwe burgemeester het plein weer ‘Place de l’Ecole’.