05 Februari 2018

Bezoek aan de oudste zuster van Duitsland

Ga naar overzicht

Deel op:

e werd geboren in de tijd van keizer Wilhelm II en paus Pius X. Dominicanes Konrada Huber is 109 jaar oud. Op de website Katholisch.de staat een portret van haar.

Zr. Konrada Huber o.p.Het klooster van de dominicanessen in Niederviehbach ligt op een heuvel in het midden van Neder-Beieren. Hier woont zuster Konrada Huber, naar verluid de oudste non in Duitsland. ‘God is me vergeten’, zegt ze ondeugend.

Zuster Konrada zit al jaren in een rolstoel, ze heeft geen benen meer. Ze heeft een rozenkrans om haar linkerhand gewikkeld. Op haar schoot zit een hondje dat ze onophoudelijk aait, de therapiehond van de verpleegster die haar verzorgt.

Rosalie Huber werd geboren op 29 september 1908 als een van de negen kinderen van een boerenfamilie. Ze trad in 1930 in, toen er meer dan 100 zusters in het klooster woonden.

Zuster Konrada overleefde twee wereldoorlogen en kende tien pausen. Ze heeft een waakzame, vrolijke blik, maar ze spreekt en hoort weinig. In het klooster wonen 23 zusters, van wie elf met Vietnamese wortels. Vier kwamen als politieke vluchtelingen, de anderen leerden het klooster kennen via bekenden. De jongere zusters geven les op de nabijgelegen middelbare school.

Zuster Konrada is al 88 jaar in Niederviehbach. Op de vraag of ze vandaag weer zou intreden zegt ze duidelijk: ‘Ja, natuurlijk!’ Omdat ze een meesterkleermaker was, werkte ze vele jaren in de naaikamer van het klooster, maakte en herstelde habijten en hielp met strijken. Ook maakte ze veel liturgisch borduurwerk.

De zuster kan nog steeds goed lezen, zelfs zonder bril. Ze doet mee aan de gebedsmomenten en bidt de rozenkrans. De houten kralen ervan zijn afgesleten, merkt de verslaggeefster op.

Klik hier voor het hele verhaal, meer foto’s en een filmpje.

Zuster Konrada met een Vietnamese medezuster.