30 Januari 2018

Steeds weer uitgenodigd worden

Ga naar overzicht

Deel op:

ij moeten de kruiken vullen, God zal ze vervullen.  

Als wij bereid zijn om met ‘man en macht’, met hoop en wanhoop, met verdriet en vreugde die zes stenen kruiken te vullen, dan kan God ons helpen.

Wij moeten ze zelf vullen, en God vervult. Als we niet zelf van alles doen om de vrede te winnen, verzoening te bewerkstelligen, over onze eigen schaduw heen stappen – hoe moeilijk soms ook – want alleen zo kun je oog te blijven houden voor dat Koningschap van God.

Vanavond wordt in Oxford onze student-medebroeder Richard Steenvoorde tot diaken gewijd. Hij zal zich nog meer verbinden aan de Orde en de Kerk om ‘barmhartig en vol ijver te zijn en voort te schrijden in de waarheid van de Heer’.

Hij zal dat doen op zijn manier en wij worden keer op keer uitgenodigd die weg te gaan, op onze manier.

En wij moeten onszelf afvragen: heb ik mijn kruiken gevuld, zodat de Geest erin kan slaan en het water wijn kan worden voor het feest?

Of sta ik droog en boor ik mijn eigen bronnen niet aan omdat ik bang ben voor het leven – mezelf niet open kan stellen? Geen geschillen kan bijleggen? Of waar harde woorden vallen niet kan zoeken naar de verbinding?

Hoe kunnen wij elkaar helpen die kruiken te vullen zodat de wijn weer rijkelijk kan vloeien?

*

Uit de overweging van lekendominicaan, pastor en lid van de communiteit Ineke van Cuijk, op 21 januari 2018 in de kloosterkapel van Huissen. Lees hier de hele tekst.

Zie ook: Richard Steenvoorde diaken gewijd