16 Januari 2018

Door de donkere nacht komt ook weer licht

Ga naar overzicht

Deel op:

Een afgrond kan ook diepte betekenen.’

Nederlands Dagblad, 16 januari 2018. Klik om te vergroten.De vorige week begonnen campagne ‘Hey! Het is oké’ moet vooral jongeren en jonge vrouwen aanzetten om te praten over somberheid en depressie.

Maar waar moeten ze het over hebben dan?

Meestal wordt er slechts op drie manieren over depressie gesproken: een medische, psychologische of een emotionele. We leven in een cultuur waarin we vrolijk en productief moeten zijn, en als dat niet zo is, dan kan een arts of psycholoog met pillen of therapie voor een ‘oplossing’ zorgen.

Zelf kunnen we iets doen door onze gevoelens te leren uiten. ‘Ik voel me rot’, kun je bijvoorbeeld zeggen. En de ander zegt dan: ‘Het is oké’.

Niets tegen deze benaderingen, maar als dat alles is, dan wordt ons verstaan van somberheid wel erg schraal. Dan is het of depressie een afgrond is die je moet vermijden of oversteken, maar je moet er zeker niet in of doorheen.

(…) De woestijn, de donkere nacht, het graf: het zijn beelden die diepte kunnen geven aan de afgrond van depressie.

*

Klik hier voor het volledige artikel van Arjan Broers bij Blue Church op Blue Monday, een activiteit in het Dominicanenklooster Zwolle op 15 januari. Verschenen in het ND van 16 januari. 

RTV Oost maakte deze korte reportage.

Het onderwerp werd ook besproken in Zin in Weekend, klik hierboven om te beluisteren.


Op Blue Monday, naar verluid de meest depressieve dag van het jaar (15 januari), was de Dominicanenkerk Zwolle open, met muziek, verhalen over depressie en stille ruimte.