22 Januari 2018

Aanval op dominicaanse kerk in Congo

Ga naar overzicht

Deel op:

roeders en parochianen van de Dominicuskerk in Limete, Kinshasa (Congo) werden op oudjaarsdag aangevallen door veiligheidstroepen, die een vreedzaam protest tegen het regime van president Kabila.

Het protest kwam voort uit een oproep van de katholieke bisschoppen van de Democratische Republiek Congo, gesteund door een coalitie van maatschappelijke groeperingen.

De oproep was om na de Mis op zondag 31 december vreedzaam te demonstreren tegen een ​​nieuwe kieswet, waarmee president Kabila eerder toegezegde verkiezingen uitstelt. De kritiek op Kabila is dat hij de macht wil houden, waardoor spanningen toenemen en er opnieuw gewelddadige straatdemonstraties zouden komen, zoals ook aan het einde van 2016 gebeurde.

De regering weigerde een vergunning voor de demonstraties, maar meer dan 160 kerken in het land gaven gehoor aan de oproep. De politie greep in met traangas, rubberen kogels en zelfs scherpe munitie. Ten minste zeven mensen werden gedood en vele anderen raakten ernstig gewond. Velen werden ook gearresteerd.

Bij de Dominicuskerk in Kinshasa werden broeders en gelovigen uiteengejaagd tot op het kerkhof en zelfs in de kerk. Eén vrouw werd kreeg een kogel in het voorhoofd, anderen in hun benen. Een broeder, Jean Nkongolo, werd van dichtbij in het gezicht geschoten met een rubberen kogel.

Op 21 januari is opnieuw gedemonstreerd en zijn weer mensen omgekomen. Hoe het de dominicanen is vergaan is niet duidelijk.

Bron: op.org

New York Times