13 December 2017

Spinvis zingt met broeders Jozef, Wijbe en Anthony

Ga naar overzicht

Deel op:

et is een bijzonder gezicht: de eigenzinnige muzikant Spinvis (Erik de Jong) zingt een op een beurtzang geïnspireerd lied in het koor van het Dominicanenklooster Zwolle, samen met broeders Jozef Essing, Wijbe Fransen en aspirant Anthony. Songs for Mary, deel 2.

Wat staat voor de schaduw
Wat staat voor het kruis

Wat voelt als een einde
Wat voelt als de wind

In de vorm van een zegen
In de vorm van het kind

Erik de Jong (1961), beter bekend als Spinvis, ontpopt zich in het filmverslag als een traditionele atheïst, die niettemin een ode brengt aan de metafoor als de enige manier om iets te kunnen zeggen – of zingen – over het wonder van bestaan en bewustzijn.

Bij zijn lied betrok hij enkele broeders van het klooster waar nu voor het derde jaar Songs for Mary worden gemaakt: een artiest brengt twee dagen door in het klooster, heeft er gesprekken met broeders en Mariadeskundige Kirsten Notten, en geeft zijn of haar indrukken terug in een lied voor Maria. Bekijk hier het verslag:

Songs for Mary is een samenwerking van Dominicanenklooster Zwolle met poppodium Hedon en IndeKringloop, een collectief van filmmakers en geluidsmensen. Bastiaan van den Berg is de programmamaker namens het klooster. De film is gemaakt door Jonathan Sipkema.

Vrijdag 22 december treden Freez en Iris Penning op in Hedon en is de docu van Spinvis te zien op groot scherm. Op 17 december kan je naar een exclusieve kleedkamersessie met Spinvis om zijn Marialiedje te horen.

Zie ook: www.kloosterzwolle.nl/programma/songs-for-mary/

Onlangs verscheen: Eerste documentaire Songs for Mary te zien

De tekst van het lied

Vorm

Wat lijkt op een ster
Wat lijkt op een mens

Wat lijkt op de waarheid
Wat lijkt op een grens

Wat lijkt op seizoenen
Wat lijkt op geheim

Wat lijkt op het zonlicht
Wat groot lijkt en klein

Wat lijkt op de wereld
Wat lijkt op de nacht

Wat lijkt op een zonde
Wat hard lijkt en zacht

Wat lijkt op een teken
Wat lijkt op de vrouw

Wat lijkt op een appel
Wat lijkt op berouw

Amen
Amen

Wat klinkt als een reden
Wat klinkt als verdriet

Wat klinkt als een antwoord
Wat klinkt als een lied

In de vorm van genade
In de vorm van een vraag

In de vorm van verlangen
Wat hoog lijkt en laag

Wat staat voor de haven
Wat staat voor een huis

Wat staat voor de schaduw
Wat staat voor het kruis

Wat voelt als een einde
Wat voelt als de wind

In de vorm van een zegen
In de vorm van het kind

Amen
Amen

Het ‘artwork’ voor de editie van 2017.