21 December 2017

Over de liefde tussen goedheid en trouw

Ga naar overzicht

Deel op:

erechtigheid is partijdig.

Jan Groot, voorganger in Zwolle.

In de Bijbel is gerechtigheid gekleurd en partijdig, want zij geeft de voorkeur aan de kinderen van de rekening; gerechtigheid weerspiegelt Gods voorliefde voor kleine mensen, de zwakste schakels in de mensenfamilie, her en der, wereldwijd, díe verdienen het om voorgetrokken te worden, precies zoals psalm 72 ervan zingt.

Waar dat soort goedheid gebéurt en kleine mensen tot hun volste recht worden gebracht, daar komt een bijzondere vreugde vrij.

Gerechtigheid heeft eigenlijk simpelweg te maken met gunnen. Goedheid uit goed fatsoen of uit godsdienstige plicht, dat is vaak zo schraal, zo netjes, zo vreugdeloos. Echte gerechtigheid gaat van hart tot hart, je gunt en geeft mensen die dat nodig hebben simpelweg het goede; dat soort goedheid schept verbinding en diepe vreugde.

Onze psalm 85 zingt daarvan met prachtige beelden: ‘goedheid en trouw ontmoeten elkaar, gerechtigheid en vrede kussen elkaar’.

Het lijken wel mensen die van elkaar houden!

*

Uit de overweging van Jan Groot in de Dominicanenkerk in Zwolle op de derde adventszondag, 16 en 17 december 2017. Lees hier de hele tekst.