23 December 2017

'Jezus bouwde feestjes. Laten we Hem navolgen'

Ga naar overzicht

Deel op:

e Engelse dominicaan Timothy Radcliffe neemt plaats in de Klapstoel van het Vlaamse Kerk en Leven. Een rijk gesprek met de voormalige magister van de Orde. 'Geloof brengt vreugde. Straal dat dan ook uit!’

Timothy Radcliffe o.p.

‘Mensen leven omdat ze ademen. Je ademt in en je ademt uit. Adem je enkel in, dan ontplof je. Adem je enkel uit, dan sterf je.

Dus doe je beide. Zo nodigen we allen uit in de liturgie de longen te vullen en zenden we hen nadien naar buiten.

Als Kerk moeten we daar naartoe gaan waar mensen, in het bijzonder jongeren, bijeenkomen en, zoals paus Franciscus zegt, de geur van onze schapen opsnuiven.

Of dat in een kerk is of niet, doet er niet toe. Het komt erop aan dat je gemeenschap vormt. Vandaag doen jongeren dat vooral online.

De zwakte van virtuele gemeenschappen is echter dat je er slechts gelijkgezinden ontmoet. Ook pelgrimages zijn in trek. Daar ontmoet je tochtgenoten die anders zijn dan jij. Dat is belangrijk.

Ik koos mijn medebroeders niet. Velen hebben andere ideeën dan ik, thank God.

Leven met mensen die het steeds met je eens zijn, moet erg saai zijn. Verschil is van vitaal belang. In elke ontmoeting ontdek je een ongekend facet van jezelf. Dat verrijkt je en maakt je meer mens.’

*

Lees hier het hele artikel in Kerk en Leven.