15 December 2017

'Je kunt nu eenmaal niet bereiken wat er al is'

Ga naar overzicht

Deel op:

et bezinningscentrum Dominicanenklooster Huissen is een spiegel voor de samenleving, vertelt Aalt Bakker (bijna 10 jaar directeur) in een lang en lezenswaardig portret op de website nieuwwij.nl. ”Steeds meer twintigers en dertigers lopen vast in onze prestatiemaatschappij.’ Een excerpt.

Lees hier het hele interview.

Bakker constateert dat het klooster de laatste jaren steeds meer jongeren trekt. Dat zij vaak niet met religie zijn opgevoed, blijkt een voordeel. ‘Ze komen met een open blik binnen en gaan moeilijke levensvragen niet uit de weg. Dat is gaaf om te merken.’

Het klooster ontvangt veel mensen die te maken hebben met een burn-out. Dat waren tot voor kort meestal vijftigers, maar Bakker ziet een verschuiving. ‘Steeds meer twintigers en dertigers lopen vast in onze prestatiemaatschappij. Alles draait om instant-geluk. Ze komen dan bij ons voor een stilte-retraite.’

De stilte is ongelofelijk krachtig en geeft duidelijkheid. Door samen te mediteren, ervaren ze de verbinding met anderen, die ze door de druk van werk en social media soms zijn kwijtgeraakt. Als ze na een week van stilte afscheid nemen is er echt wat ontstaan, en dat terwijl ze geen woord hebben gewisseld.’

De stichting richt zich nadrukkelijk ook op kwetsbare groepen. Daartoe werkt ze samen met de gemeente en reïntegratiebedrijven. Het klooster verzorgt onder andere programma’s voor mensen die in de geestelijke gezondheidszorg zijn beland.

Tijdens een herstelweek met professionele begeleiders kunnen ze even op adem komen en is er aandacht voor hun verhaal. Bakker: ‘Er is veel shit, verdriet en eenzaamheid. Door de bezuinigingen in de zorg zijn mensen in de steek gelaten. Dat geldt overigens niet alleen voor zorgontvangers, maar ook voor de werkers in de zorg. Daarnaast ontvangen we hier ook veel mensen die stuklopen in het onderwijs. Onze plek is een spiegel voor de samenleving.’

Over de toekomst van het klooster wordt nagedacht en er is een meerjarenplan, maar Aalt Bakker heeft afgeleerd om ver vooruit te kijken.

‘Toen ik hier kwam werken, wilde ik de mouwen al opstropen. Dat was ik gewend in het bedrijfsleven. Maar dat gaat hier gewoon anders. Dominicanen zijn niet van vijf of tien jaren plannen. Zij denken meer: kunnen we ook leven met wat kan of komt? Meister Eckhart zei het ongeveer zo: we hoeven nergens naartoe, er valt niets te bereiken, want we zijn er al. En je kunt nu eenmaal niet bereiken wat er al is.’

Lees hier het hele interview en hier voor de website kloosterhuissen.nl

Aalt Bakker. Foto: Enis Odaci.