28 December 2017

Het Woord dat leven geeft

Ga naar overzicht

Deel op:

unt u nog wijs uit de woorden? Ze buitelen in de media over elkaar heen.

Het ene woord zegt dat het andere nepnieuws is of een ‘alternatief feit’. Wat het ene moment waar lijkt, is het volgende moment alweer onderuit gehaald of bedolven onder een lading schimpscheuten.

De betekenis van een woord lijkt nauwelijks langer te duren dan de seconden dat je naar je smartphone kijkt. Wat is waar en wat niet? Wat is echt, wat onecht? Wat is waardevol? Is er nog iets van betekenis?

We moeten wel héél goed luisteren en héél aandachtig woorden tot ons laten doordringen, vooral nu, op deze kerstmorgen. (…)

Het vergt veel aandacht om echte van onechte woorden te onderscheiden en om te zien wat echt waardevol is en wat alleen maar spektakel.

Het vraagt een grote inoefening in ontvankelijkheid – en wat is bidden anders – om te kunnen bevroeden dat God onder ons gewoond heeft en nog steeds woont. Dat wij zijn opgenomen in Zijn bestaan en Zijn kinderen zijn geworden.

Misschien is dat wel de betekenis en de oproep van Kerstmis: dat wij ons in deze nacht en deze ochtend voegen naar die ontvankelijkheid, die immers de eerste toegang naar God is. Opdat wij, zoals Paulus zegt, woorden horen die wij nog nooit hoorden en dingen zien die wij nog nooit zagen (1 Kor 2,9).

*

Uit de preek van Leo Oosterveen o.p. in het Oecumenisch City Pastoraat Nijmegen, Kerstmis 2017. Lees hier de hele tekst.