07 December 2017

Dominicanessen van Bethanië verlaten Thorn

Ga naar overzicht

Deel op:

et grote huis van de zusters dominicanessen van Bethanië in het Limburgse Thorn staat te koop. Enkele weken geleden vierden de zusters een 'appelfeest’, als afscheid van een plaats waar ze woonden of altijd welkom waren om bij te komen.

De algemene oversten van de dominicanessen van Bethanië woonden er (behalve de eerste). Talloze novicen kwamen naar Thorn om appels te plukken voor de verkoop. Zusters die in de kinderdorpen werkten kwamen er uitslapen. Zusters die uit Aruba terugkwamen vonden hier een nieuw thuis. De zusters uit Italië en Letland waren altijd welkom.

Het is het einde van een tijdperk: de verkoop van de grote villa in Thorn, waar de congregatie zo’n 60 jaar geleden neerstreek. Er wonen nu nog vijf zusters. Vier gaan er naar het nabijgelegen Haelen, drie in een oude pastorie en een in een verzorgingshuis waar meer bejaarde medezusters wonen. Een Duitse zuster gaat terug naar Duitsland.

De dominicanessen van Bethanië hebben hierna geen eigen huizen meer in Nederland. Ze kiezen voor huur, vanwege de flexibiliteit. Er zijn 51 zusters met een gemiddelde leeftijd van 82 jaar. In Duitsland en Letland zijn meer jongere zusters, die ook projecten hebben.

Lees de laatste Blikwisseling, het informatieblad van de congregatie, op de website van de dominicanessen van Bethanië.