28 December 2017

Dominicanen musiceren als 'Hillbilly-thomisten'

Ga naar overzicht

Deel op:

e maakten al vier albums met kerkmuziek, nu hebben deze Amerikaanse broeders een plaat gemaakt met traditionele liedjes van het platteland in het oosten van de VS.  

Cover van het album. Klik voor meer informatie.

Hillbilly-thomisten: het is een naam die enige uitleg nodig heeft.

Hillbilly is een spottende term van stedelijke Amerikanen voor laag opgeleide landgenoten van het platteland. Thomisten daarentegen zijn mensen die geschoold zijn in de filosofie en theologie in het spoor van Thomas van Aquino.

Beide woorden worden vaak denigrerend gebruikt, maar worden ook opgenomen als een geuzennaam, zoals in het geval van deze band van dominicanen in het oosten van de VS, die overwegend traditioneel ingesteld zijn.

Veel van de liedjes die de Amerikaanse broeders spelen zijn bluegrass, een muziekstijl met Ierse en Schotse achtergronden waarin vaak religieuze thema’s en heimwee doorklinken. Typerend is de meerstemmige, vaak hoge zang.

Dominicana Records maakte al vier albums met kerkmuziek met dominicanen in het studentaat in Washington DC. De broeders willen ‘de vreugde van het evangelie verspreiden via de vreugde van muziek’. Met de verkoop van de muziek wordt tevens het studentaat gesponsord.

Klik hier voor meer informatie: www.dominicanajournal.org/music/