06 December 2017

Dominicanen in Filippijnen vasten tegen drugsoorlog

Ga naar overzicht

Deel op:

p de eerste dag van de Advent, 3 december, hield de dominicaanse familie in de Filippijnen een dag van vasten en gebed als protest tegen het groeiende aantal doden bij de keiharde strijd van de overheid tegen drugshandel.

Napoleon Sipalay o.p.

Met de vastendag willen de dominicanen opkomen voor de waarde en waardigheid van mensenlevens.

Provinciaal overste Napoleon Sipalay jr. o.p.  zei dat de dag ook bedoeld was om familieleden te ondersteunen van slachtoffers van de buitenrechtelijke executies die overheidsdiensten uitvoeren op verdachten van drugshandel.

‘We willen het geld dat we met het vasten in de verschillende communiteiten van de dominicaanse familie sparen bestemmen voor de families van slachtoffers’, zei Sipalay.

De dominicanen hebben eerder hun zorg al geuit over de toestand van de mensenrechten in hun land, waar de overheid weigert om de genadeloze strijd tegen drugshandel af te zwakken.

Ook Mike Deeb o.p. heeft de alarmbel geluid over de moorden. Deeb is als dominicaan permanente afgevaardigde bij de Verenigde Naties en internationaal promotor van gerechtigheid en vrede. Hij liet weten dat drugsgebruik zorgwekkend is, maar dat het vermoorden van mensen, zoals het regime van president Duterte doet, het probleem niet aanpakt.

Volgens Sipalay is de vastendag van de dominicaanse familie niet meer dan een druppel in de oceaan van het probleem van de drugsmoorden, maar hij hoopt dat het anderen inspireert.

‘Wat wij doen is een kleine aanzet om elkaar aan te moedigen om iets concreets te doen’, zei hij.

*

Meer verhalen over de internationale orde vindt u op www.op.org, in Engels, Spaans en Frans.