09 November 2017

'Wat hebben wij mensen te bieden?'

Ga naar overzicht

Deel op:

ijk mensen aan. En verzamel in de kerk het lef om dat te doen.

Fragment uit de preek van Theo Koster o.p. van 5 november in Huissen.

Is er onder jongeren, dertigers, veertigers, vijftigers geen behoefte aan richting in het leven? Die behoefte is er wel terdege, maar men verwacht die niet te krijgen van een kerk.

Wat hebben we hen te bieden als kapel, als dominicanen? Het goede nieuws, dat het Rijk Gods een hoopvol en ook voor hen toegankelijk perspectief is.

Hoe laat je dat merken? Door de wijze waarop wij met anderen omgaan. Mensen willen merken dat je hen ziet, in de ogen ziet. Het broeder of zuster zijn is de kracht die wij kunnen uitstralen. Het oprechte weten zelf een mens te zijn die onderweg is maakt je mild en dienstbaar, en dat kan en mag niet verborgen blijven.

Intens en waarachtig menselijk leven is moeilijk, maar zo ontzettend de moeite waard, dat er aantrekkingskracht uitgaat van ieder, die een hand uitsteekt om die last te verlichten.

Als kerk, als de dominicaner orde voor ons de plek is, waar je die hand ervaart, maak er dan geen vluchtheuvel of schuilplaats van, maar een uitvalsbasis, om met hernieuwde moed het leven tegemoet te gaan.

Wie meent het rijk Gods te kunnen verdienen door zich strikt te houden aan wat de kerk leert is een huichelaar. Maar geldt hetzelfde niet voor degene onder ons die zich voor dit volk Gods onderweg schaamt en wegduikt als het woord 'kerk’ valt?

Jezus maakt ons vandaag duidelijk, dat het rijk Gods een geschenk is dat in hem naar ons toekomt. Mensen hebben in hun omgang met hem ervaren, dat hij waarheid sprak.

Waarheid is het motto van de orde, waartoe ik nu 40 jaren met genoegen behoor, waartoe sommigen van ons al veel langer behoren, en waartoe sommigen van ons nog maar kort behoren, met een diep verlangen naar langer.

Wij zijn de orde van de predikbroeders. Onze taak is niet de waarheid verkondigen, laat staan mensen ermee om de oren slaan. In onze omgang met mensen moeten zij hier en nu kunnen ervaren, dat het niet dwaas is wat wij hier belijden en vieren: de realisatie van Gods rijk.

Dat geldt voor dominicanen, dat geldt voor ieder die hier met ons eucharistie viert. Vraag de mensen die je ontmoet: wie ben je? Wat kan ik voor je betekenen?

Kijk de mensen niet naar de ogen, maar in de ogen, en verzamel hier in deze kerk, in het breken en delen, het lef om dat te doen.

*

Lees hier de hele preek van Theo Koster o.p. in de kapel van Huissen op 5 november 2017.